09 sep 2021

Krav för att komma in på gymnasiet

Antagningskraven till gymnasiet varierar beroende på vilket program du ska söka. Det finns både program som är högskoleförberedande och program som är yrkesförberedande. Vi hjälper dig få koll på vad som krävs för de olika programmen. 

Högskoleförberedande program

För att komma in på ett högskoleförberedande program måste du ha godkända betyg i 12 ämnen. Förutom svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik måste du ha godkänt i:

Yrkesprogram

För att komma in på ett yrkesprogram krävs godkända betyg i 8 ämnen: I svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Senast uppdaterad: 09 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-15

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt. Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande" – Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA. För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.
Läs mer