Unga som mår dåligt
03 nov 2011

Kraven sänker unga i skolan

Unga som mår dåligt riskerar att prestera sämre i skolan. Samtidigt kan tuffa krav i skolan bidra till psykisk ohälsa.

Flickor reagerar med ängslan och oro, pojkar blir stökiga och hamnar i konflikter.

Det är slutsatserna i två nya forskningsrapporter från Delegationen för jämställdhet i skolan (Deja).

– Dåliga skolresultat leder sannolikt till dålig självkänsla, samtidigt som psykisk problematik gör det svårt att prestera i skolan, säger Jennie C. Ahrén, en av rapportförfattarna.

Skolmiljön har stor del i hur barn och unga uppfattar sig själva. Från tidiga tonåren blir vänner och andra i skolan förebilder i mycket högre utsträckning än tidigare.

– Det är viktigt att skolmiljön är tillåtande och att det finns utrymme att vara den man är, säger Jennie C. Ahrén.

Pojkar råkar som grupp ut för mer problem i skolan, de har sämre kompetens vid skolstart och får lägre betyg. Samtidigt är det flickor som känner mest stress och oro över skolarbetet, med början i de tidiga tonåren.

– Flickor är mer sårbara då. I det spelar skolan en roll, det handlar om vilka krav omgivningen ställer på dem, säger rapportförfattaren Mara Westling Allodi.

Trots att de presterar bättre lyckas flickorna inte behålla en god självbild.

– Pojkar tenderar att överskatta sin kompetens när de möter svårigheter. Flickor är mer känsliga för negativ feedback.

TT
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Från Norrland till Skåne – för hästarna

Charlotta Alnersson, 17 år från Lycksele valde att flytta hundratals mil för att kunna ägna sig på heltid åt sitt stora intresse – hästar. Just nu pluggar hon på Flyinges hästgymnasium i Skåne som är ett av Sveriges så kallade riksrekryterande gymnasier, där eleverna kommer från hela landet. Charlotta, som började i ridskola när hon var fem, har alltid haft hästar som sitt stora intresse.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-28

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever. Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets försl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Ge dig själv internationell touch

För den som vill kratta för sig själv i den internationella manegen finns många gymnasieprogram med internationell inriktning, med IB-programmet i spetsen. International Baccalaureate (IB) är helt igenom internationellt, med undervisning på engelska och egen läroplan och betygsskala.  Vem väljer då IB-programmet? – En elev som vill ha en utmaning ,  men framförallt som ser sig som en vär ...
Läs mer