Visa allastudier.se som: Mobil

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

– Många som inte vet vad de vill bli tänker att ekonomi är väl alltid bra att läsa, säger Eva Regårdh, som föreläser om digitaliseringen av arbetsmarknaden, på Kunskap & Framtidsmässan i Göteborg.  

Storbankerna lägger ner sina finansavdelningar. Redovisningsekonomer, företagsekonomer, marknadsförare och ekonomiassistenter rationaliseras bort. 

Automatiseringen, som redan slagit ut massor av jobb inom industrin, fortsätter nu på bred front även inom tjänstesektorn. 

Före detta EU-parlamentarikern Anders Wijkman skriver i en krönika i tidningen Ny Teknik att vi kommer att se "en snabb utslagning av jobb" inom "bank och försäkring, administration och bokföring, dagligvaruhandel, transporter och logistik, ordermottagning och laboratorier".

Enligt en rapport från SSF kan, åtminstone i teorin, 52 procent av alla yrken i Sverige digitaliseras inom 20 år kan. Rapporten väckte stor uppmärksamhet när den publicerades i somras.

Sedan dess har telefonen ringt hos Eva Regårdh, som är kommunikationschef på SSF och initiativtagare till rapporten. 

– Den skakade om rejält. De ringer från alla möjliga håll och vill att jag ska komma och föreläsa. Vi identifierar oss mycket med jobb och det är viktigt för oss i svenska samhället.

Om man vill vara säker på utbilda sig till ett yrke som kommer att finnas kvar bör man välja något som kräver kreativitet, empatisk förmåga eller hantverksskicklighet.

– Veterinär är ett sådant yrke, eller djurskötare. En häst låter sig inte hanteras av en robot. Förskollärare, psykologer och kulturarbetare kommer också att finnas kvar.


Yrken som kan automatiseras

  • Lastbilschaufförer, lokförare, taxichaufförer
  • Redovisningsekonom 
  • Finansanalytiker
  • Läkare

Yrken som inte påverkas

 

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 25 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Välj rätt! SYV:s bästa tips inför högskolevalet

Den 15:e april är sista dagen för att söka höstens universitets- och högskoleutbildningar. Men hur väljer du rätt? Studie- och yrkesvägledare Disa Söderdahl delar med sig av sina bästa tips.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Det här händer under vårterminen

En ny termin har börjat! Vi har samlat vårterminens alla viktiga datum så att du - oavsett var i din utbildningsresa du är - inte missar en möjlighet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Saco Studentmässa

Onsdagen den 26 november öppnar Saco Studentmässa portarna för alla de Stockholmselever som ska välja utbildning efter gymnasiet. Nytt för i år är att studenterna kan speeddejta representanter från olika utbildningar, för att se om det klickar. 

Läs mer