07 okt 2021

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

– Många som inte vet vad de vill bli tänker att ekonomi är väl alltid bra att läsa, säger Eva Regårdh, som föreläser om digitaliseringen av arbetsmarknaden, på Kunskap & Framtidsmässan i Göteborg.  

Storbankerna lägger ner sina finansavdelningar. Redovisningsekonomer, företagsekonomer, marknadsförare och ekonomiassistenter rationaliseras bort. 

Automatiseringen, som redan slagit ut massor av jobb inom industrin, fortsätter nu på bred front även inom tjänstesektorn. 

Före detta EU-parlamentarikern Anders Wijkman skriver i en krönika i tidningen Ny Teknik att vi kommer att se "en snabb utslagning av jobb" inom "bank och försäkring, administration och bokföring, dagligvaruhandel, transporter och logistik, ordermottagning och laboratorier".

Enligt en rapport från SSF kan, åtminstone i teorin, 52 procent av alla yrken i Sverige digitaliseras inom 20 år kan. Rapporten väckte stor uppmärksamhet när den publicerades i somras.

Sedan dess har telefonen ringt hos Eva Regårdh, som är kommunikationschef på SSF och initiativtagare till rapporten. 

– Den skakade om rejält. De ringer från alla möjliga håll och vill att jag ska komma och föreläsa. Vi identifierar oss mycket med jobb och det är viktigt för oss i svenska samhället.

Om man vill vara säker på utbilda sig till ett yrke som kommer att finnas kvar bör man välja något som kräver kreativitet, empatisk förmåga eller hantverksskicklighet.

– Veterinär är ett sådant yrke, eller djurskötare. En häst låter sig inte hanteras av en robot. Förskollärare, psykologer och kulturarbetare kommer också att finnas kvar.


Yrken som kan automatiseras

  • Lastbilschaufförer, lokförare, taxichaufförer
  • Redovisningsekonom 
  • Finansanalytiker
  • Läkare

Yrken som inte påverkas

 

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament. Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Ta med barnen på sommarkurs

”Busiga och vilda broderier”, "Kreativt skrivande" och ”Coachande ledarskap” är exempel på de sommarkurser man kan läsa på folkhögskolan. För den som vill göra något annorlunda och utvecklande på semestern finns alla möjligheter – med eller utan barn. Sök bland alla sommarkurser på folkhögskolan Fridhems folkhögskola i Svalöv är en av de folkhögskolor med störst kursutbud i sommar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Folkhögskola: Ring till skolan

När du ska studera vid folkhögskola är det viktigt att du väljer inte bara kurs utan också skola med omsorg. De skiljer sig nämligen mycket åt. 

Läs mer