Visa allastudier.se som: Mobil

Kurs gav bättre chefer

Ledarskapskurserna hos Företagsuniversitetet ledde till ökad produktivitet, högre säkerhet och bättre chefer.

Vi träffade HR-managern Cecilia Asp på Nynäs som berättade om företagets kompetensutveckling.

På väggarna i entrén till Nynäs reception finns på den ena sidan ett tecknat oljeraffinaderi bestående av de anställdas signaturer och på den andra en pedagogisk illustration som visar vad företagets olja används till. 

– Vi jobbar inte med bränsle, utan raffinerar olja till specialprodukter, förklarar Cecilia Asp, HR-manager på Nynäs, och pekar på den tjocka oljan bredvid däcket i väggmålningen. Företaget har två ben: Nafteniska oljor och bitumen, som bland annat används som bindemedel i asfalt, berättar hon vidare. Företaget har cirka 850 anställda spridda över hela världen, även om de flesta finns i Sverige. Huvudkontoret ligger ett stenkast från Globen och det största raffinaderiet finns i Nynäshamn.

Cecilia Asp arbetar som HR-manager på Nynäs.Nicole Kling

– Första ledets chefer är en utsatt grupp ledarskapsmässigt och de behövde få mer träning i att hantera sin roll, säger Cecilia Asp och tillägger: Det handlade om allt från konflikthantering till att kunna disponera sin tid effektivt och att lära känna sig själv i chefsrollen.

Den stora organisationen innebär att det finns chefer på olika nivåer och ledarskapsutbildningen som togs fram i samarbete med Företagsuniversitetet riktade sig till skift- och depåcheferna, längst ner i hierarkin.

Nynäs huvudkontor ligger ett stenkast från Globen.Nicole Kling

– Sedan vi deltog har vår statistik blivit bättre, cheferna mer omtyckta och engagemanget och förståelsen för säkerhetsarbetet har ökat. Dessutom ser vi att tillförlitligheten har höjts till följd av att avbrotten i produktionen har minskat.
Det hela började med att anställda i Sverige gick kursen, senare fick även medarbetare i Skottland chansen. Trots att det bara har gått ett år sedan den första gruppen chefer deltog utbildningen menar Cecilia Asp att man redan har märkt stora förändringar i företaget.  

– Våra säkerhetstal har de senaste åren varit lite lägre än industristandard och det var en av anledningarna till att vi anlitade Företagsuniversitetet. Säkerhet är en av våra kärnfrågor, eftersom vi håller på med så farliga saker, och ett tydligt ledarskap hänger tätt ihop med hög säkerhet, konstaterar Cecilia Asp och fortsätter:

Fakta

Nynäs har cirka 850 anställda, varav 500 i Sverige, ett flertal i Storbritannien och Belgien och de övriga spridda över hela världen.
Företaget har två huvudsakliga inriktningar: nafteniska specialoljor och bitumenprodukter.
En gång i tiden var företaget svenskt, numer ägs det till hälften vardera av finska Neste oil och venezolanska PDVSA. 
Knappt 50 chefer, både i Skottland och i Sverige, har deltagit i kurserna.
Kursen har varit uppdelad i fyra delar á två dagar plus individuell coachning. 

Nicole Kling
Senast uppdaterad: 21 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-04

Låt misslyckandet bli ett steg framåt

Efter en tung motgång i karriären är det frestande att kasta in handduken och säga: ”Nej, det här är nog inget för mig.” Men vänta – du drar kanske förhastade slutsatser.  De flesta har gjort insatser i karriären som gått snett, eller hamnar i situationer som har känts helt fel. Har det hänt dig också? Kanske är du i detta just nu? Då är det dags att upptäcka ett nytt sätt att betrakta dessa situ ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-19

Medarbetaren i centrum

Ut med det gamla, in med det nya. I en annan tid var chefen den som bestämde, sågs upp till och sällan eller aldrig ifrågasattes.  Nu gäller: The boss is out. En modern ledare går inte först i ledet utan i samlad trupp med sina medansvariga, de viktigaste personerna i varje organisation.Petra Rosenberg är utvecklingsansvarig för IHM:s ledarprogram, och ser att trenden visar på ett nytt grepp vad ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön