Visa allastudier.se som: Mobil

Kvinnliga affärsidéer vässas på boot camp

Treminuters-pitch, affärsmodellering och skattefrågor. Sveriges första  ”Startup Boot camp” för lovande kvinnliga entreprenörer sprakar av intensitet.   

Hur presenterar jag min affärsidé på tre minuter, paketerar min produkt, når ut till nyckelpersonerna för samarbete, vilka är mina kunder och framförallt, var ska jag börja? På Startup Boot camp på Stockholms universitet Innovationskontor får tio utvalda kvinnor med lovande affärsidéer professionell coachning för att förvandla idén till pengar.

Kvinnor behöver en puff

Ishtar Touailat, affärsrådgivare på Innovationskontoret och intiativtagare för Bootcampen hade länge organiserat stora startaeget-kurser för studenter på Stockholms universitet och såg ett stort behov av att få just kvinnor att ta steget.

– Det gjorde mig otroligt frustrerad att trots att kvinnorna oftast var i majoritet på startaeget-kurserna så var förhållandet 80-20 i förmån för männen på fortsatt affärsrådgivning. Jag tror att kvinnor har svårt att förena arbetsliv och familjeliv och är generellt mer försiktiga och inte så riskbenägna., säger Ishtar Touailat på Innovationskontoret på Stockholms universitet.

Hjälp att med att strukturera

Naemi Littorin är en av deltagarna som med sitt företag Psykometrika tittar på vad som får människor att prestera i arbetslivet.

– Det jag har lärt mig här kan jag använda på en gång. Jag känner mig tryggare efter bootcampen, men också peppad och hungrigare. De pressar en hela tiden så man tvingas gå utanför sin comfort zone, säger Naemi Littorin.

Rebecka Pershagen har en bakgrund som skådespelerska och hennes företag Tempus Fugit har utvecklat en app med platsspecifika audiowalks, teaterföreställningar på offentliga platser, genom mobilen.

– Jag är konstnär och väldigt passionerad, vilket är viktigt som entreprenör, men jag saknade grundläggande kunskap som behövs för att bli framgångsrik som företagare. Nu har jag fått hjälp med att strukturera och har en klarare bild av var jag ska börja och hur jag ska prioritera min tid, säger Rebecka Pershagen.

Hjälp att starta eget som student

Främja kvinnors företagande
Startup Boot camp är en del av Tillväxtverkets program Främja kvinnors företagande med uppdraget att utveckla entreprenörskap inom Universitet och högskola. 2011-2014 satsas 13 miljoner i fjorton projekt vid tolv lärosäten.

Innovationskontor
Innovationskontor finns i dagsläget på tolv lärosäten runtom i landet. Uppgiften är att stödja forskare och studenter att omvandla idéer till framgångsrika produkter och tjänster. De håller startaeget-kurser, erbjuder affärsrådgivning, hjälper till inför patentering och licensering.

Drivhuset
Drivhuset är en mötesplats för dig som vill utveckla affärsidéer och entreprenöriellt driv. Drivhuset arbetar högskolenära över hela landet. Här får man hjälp med vägledning, utbildning och får tillgång till kontorsmiljöerna.

Relaterat

Bra läge att starta eget under studierna

Hitta startaeget-kursen

Kreativitet - ditt mentala guld

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 19 okt 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-14

Studietiden ett guldläge för entreprenörer

Är du student och drömmer om att starta eget? Sluta dröm och börja förverkliga - studietiden ger fantastiskt goda förutsättningar för att starta bolag!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Hitta starta eget-kursen

Många är intresserade att starta eget på deltid, visar undersökning. Korta kurser som hjälper i företagandet är därför efterfrågade. Vi hjälper dig hitta kursen. Folkuniversitets mitt-i-karriären-barometer visar att över hälften av alla yrkesverksamma svenskar vill byta jobb och ungefär en tiondel är intresserade av att starta eget på deltid. – Det var tydligt i vår undersökning att många vill sta ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön