Visa allastudier.se som: Mobil

Läraren som ger eleverna "förläxa"

Traditionell katederundervisning kan snart vara ett minne blott. "The flipped classroom" ger lärarna mer tid för eleverna – utan läxor.

På läraren Daniel Barkers fysiklektioner i gymnasieskolan Norra Real i Stockholm ser undervisningen inte längre ut som vanligt. I stället för att han föreläser för eleverna ägnas lektionen till frågor, uppgifter och diskussioner.

Sedan han började använda sig av metoden "The flipped classroom", som ursprungligen kommer från USA, får eleverna förbereda sig för lektionerna genom att titta på korta videopresentationer inspelade av Daniel Barker.

Sedan kommer de till lektionen för att ställa frågor och använda teorin i experiment tillsammans med sina klasskompisar och läraren.

– De här är enormt spännande. Jag har jobbat som lärare i tio år och det här är första gången jag känner att någonting verkligen har förändrats i klassrummet, säger Daniel Barker.

Dessutom upplever han att stämningen på lektionerna har förändrats.

– Det kan vara tröttsamt att lyssna på en lärare som föreläser i en halvtimme. Nu kommer eleverna istället till lektionerna med frågor och synpunkter.

Responsen från eleverna har varit varierad.

– För mig fungerar det jättebra. Jag får större förståelse. Jag tycker egentligen att fysik är väldigt svårt, men jag får det lättare nu när jag ser filmerna, säger Ludvig Warpe, som läser fysik i årskurs tre, till SVT.

– Det är väl både positivt och negativt. Det blir jobbigt om man inte är så ansvarsfull och inte tar sitt ansvar och ser på filmerna, säger Ebba Eriksson, också fysikelev i årskurs tre, till SVT.

De elever som inte har sett filmen hemma innan lektionen får se filmen under lektionstid, men får på så sätt mindre tid tillsammans med läraren. Fungerar det då? Lär sig eleverna mer?

– Det finns alltid en kritisk punkt där det är upp till eleverna själva och deras egna ambitioner. Poängen med metoden är att den tid som tidigare gick åt till föreläsa nu kan ägnas åt viktigare saker. Tillsammans med eleverna tar man ett steg till, säger Daniel Barker.

The flipped classroom

Undervisningsmetoden "The flipped classroom" kommer från USA och tanken är eleverna ska få mer tid till att jobba aktivt med problemlösning under lektionstid i stället för att köra fast med skoluppgifterna hemma.       

Dagens teknik, med förinspelade videoinspelningar, gör det möjligt för läraren att gå igenom innehållet utan att den dyrbara lektionstiden tas i anspråk. I stället för att prata till eleverna under lektionen får läraren tid till att diskutera med eleverna. 

Metoden används oftast i gymnasiet och främst i naturvetenskapliga ämnen.  

Mer om annorlunda pedagogik

Plugga alternativt

Ylva Larsson / Leif Oldenburg

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nollningen: Sexistisk mobbning

Kränkande nollning på gymnasieskolor. Elever vittnar om sexistisk mobbning och kränkande ”snygghetsparader”. Skolan tar nu krafttag mot problemen. Sexlekar, alkoholförgiftning och utpressningsförsök – varje år rapporteras det om skandaler i samband med ”nollningar” vid skolstarten på gymnasier, högskolor och universitet. Senast i raden är Gångsätra gymnasium på Lidingö, där elever vittnar om sexis ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-09

Gymnasieprogram du inte visste fanns

Einar Kling Odencrants pluggar nycirkus på gymnasiet. Här är gymnasieprogrammen du inte visste fanns. Einar Kling Odencrants, 18 år har gjort ett lite annorlunda gymnasieval och läser estetiskt program med inriktning nycirkus på S:t Botvids gymnasium. Det innebär cirkus på schemat 12 timmar i veckan och en grym kroppskontroll. - Jag har alltid hållit på med estetiska ämnen som teater och bild och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu är det dags för skolstart

100 000 svenska barn ska nu börja i förskoleklass. Men även för de äldre eleverna väntar flera nya lagar och regler. Här är den svenska skolan 2011. Omkring 100 000 barn börjar i förskoleklass nu i dagarna. En av dem är Vincent Almqvist Persson. Men det är inte bara för honom och alla andra sexåringar som mycket nytt väntar. – Det är väldigt mycket som händer inom grundskolan just nu.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön