Visa allastudier.se som: Mobil

Lärlingsutbildning i Tyskland betalar sig

Är du mellan 18 och 35 år, sugen på att uppleva något nytt och vill ha betalt under din utbildning? Tyska arbetsförmedlare åker runt om i Europa för att rekrytera till ”The job of my life”, en betald lärlingsutbildning i Tyskland. 

Tyskland har lägst ungdomsarbetslöshet i Europa, endast 7,7 procent jämfört med 23,6 procent i Sverige, och det tyska lärlingssystemet anses vara huvudorsaken. Bristen på arbetskraft inom vissa yrken gör nu att den tyska staten letar sig utanför gränserna för att hitta arbetskraft och finansierar samtidigt utbildning och uppehälle för de européer som rekryteras till programmet ”The job of my life”.

Det här är något för den som vill ha utlandserfarenhet, lära sig ett nytt språk och skaffa yrkeserfarenhet inom ett visst yrke och dessutom få utbildningen betald. Men det är tre tuffa år, så det gäller att vara motiverad, säger Malin Dahl, EURES-rådgivare i Malmö som är med och koordinerar platserna.  

Mer om lärlingsutbildningar

Lärlingsutbildning i Sverige

Från lärlingsutbildning till Michelinkrog

Lärling – mitt i smeten

Lärlingsutbildning i Danmark

Här hittar du lärlingsutbildningar

Annette Zellmer är EURES-rådgivare på den tyska arbetsförmedlingen och är just nu i Sverige för att informera om ”The job of my life”.

Vi söker kandidater som är så trygga i sig själva så att de klarar av att jobba i en ibland tuff företagskultur i ett annat land, och samtidigt vara långt borta från familj och vänner. Vi söker ansvarstagande, pålitliga och punktliga personer som är självständiga, säger Annette Zellmer.

På European Job Days i Malmö var intresset stort för att få mer information.

– Jag är väldigt internationellt intresserad och har läst flera språk. Tyskland har en av Europas starkaste arbetsmarknader just nu så det är intressant att få mer information, säger Rebecca Åblad, 30 år från Skövde, som får information av Annette Zellmer, EURES-rådgivare från Hamburg på European Job Days i Malmö.

Mer om lärlingsutbildning i Tyskland

Krav på den som söker

  • Du ska vara EU-medborgare mellan 18 och 35 år.
  • Ha grundläggande kunskaper i tyska eller intresse av att lära sig tyska.
  • Känna ett intresse av att lära sig ett yrke för framtiden.
  • Ha en vilja och motivation att möta nya utmaningar i ett annat EU-land.

Upplägg

Lärlingsutbildningen pågår mellan 2-3,5 år beroende på yrke. Det finns utbildningar inom 350 olika yrken, som till exempel bagare, kock, hotellreceptionist eller audiolog. Ekonomisk ersättning utgår för boende och levnadskostnader (upp till 818 euros/månad) samt resekostnader. Du får en liten lön från företaget som varierar beroende på bransch.

Tidplan

Studier i tyska under senvintern/våren. Praktik på ett företag med behov av anställning inför kommande lärlingsperiod under vår/sommar. Lärlingsutbildningen startar augusti/september.

Läs mer: Lärlingsutbildning i Tyskland

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 29 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Elitidrotta och plugga samtidigt – i USA

Om du vill ägna dig åt elitidrott samtidigt som du pluggar så är USA perfekt. Hanna har varit där och simmat i tre år. Hitta tips och länkar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-16

Next stop Shanghai

Målsättningen att jobba i Kina sattes redan på gymnasiet. Nu har Alexander de Freitas vunnit ett stipendium för ett års praktik där.

Läs mer