Visa allastudier.se som: Mobil

Lättare att få plats på högskolan

Den här hösten har färre nya studenter börjat på universiteten och högskolorna. Störst var minskningen bland nybörjare på civilekonomprogrammen och socionomprogrammen, rapporterar Högskoleverket (HSV).

De senaste åren har fler och fler sökt sig till högskolan. Förra läsåret slogs rekord i antal studenter, men nu i höst vände trenden. Cirka 78 000 nya studenter började studera vilket är en minskning med två procent jämfört med förra höstterminen, enligt HSV.

På de flesta av de stora yrkesexamensprogrammen minskade antalet nybörjare. Civilekonom- och socionomprogrammen stod för den största minskningen, 13 procent i bägge fallen. Därefter följer juristprogrammet där antalet nybörjare minskade med fem procent. Sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen ökade däremot med tre respektive nio procent.

Till höstterminen 2010 minskade antalet något, men flera av de populära yrkesexamensprogrammen hade fortsatt högt sökandetryck. Psykologutbildningen hade den hårdaste konkurrensen om platserna, nästan nio förstahandssökande per antagen. Utbildningarna till läkare, veterinär och arkitekt hade också högt sökandetryck. Utbildningar med lågt sökandetryck var bland annat receptarie, biomedicinsk analytiker, optiker och sjukhusfysiker med färre än en förstahandssökande per antagen.

Länk: Anmälan

Så gör du en sen anmälan

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-11

Antagning till högskola

Hur fungerar antagning till högskolan, vad krävs och vilka möjligheter har du att komma in? Här reder vi ut allmän och särskild behörighet, meritpoäng och olika urvalsgrupper. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskola har svar på våldet

Polis och skolpersonal har blivit utsatta för våld. Nu har en ny rapport hittat mönster. Ilska mot polisen, nyhetsmediernas bevakning, men framför allt ungdomars vanmakt och hopplöshet, låg bakom kravallerna som skakade Rosengård i Malmö i december 2008. Det hävdar forskarna bakom en färsk rapport från Malmö högskola där de inblandade – poliser, brandmän och ungdomarna själva – djupintervjuat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-08

Nya program – nya möjligheter

Varje år startar ett trettiotal nya program på landets högskolor. I år är Chalmersstudenten Edvin Linge, 25, en av utbildningspionjärerna. I höst startade 28 nya program på våra svenska högskolor. Det är en ökning med en procent, enligt Verket för högskoleservice. En av de elever som går ett av de nya programmen är Edvin Linge, 25. Han valde Chalmers kombinationsprogram som utbildar matte-, kemi-, ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön