Visa allastudier.se som: Mobil
Låt chefen betala dina studier

Låt chefen betala dina studier

Vill du läsa vidare och utvecklas på jobbet? Undrar du vilka möjligheter du har? AllaStudier ringde upp två fackförbund för att få svar.

1) Kompetensutveckling

Börja med att tänka ”Är den här utbildningen nyttig för min arbetsgivare?”. Om arbetsgivaren bedömer att den är nyttig kan du få utbildningen som kompetensutveckling. Då betalar arbetsgivaren för kostnader och du får studera på betald arbetstid. Det spelar ingen roll hur lång den är. Efter kompetensutveckling bör du få mer i lön.

2) Studieledighet

Du kan inte kräva kompetensutveckling om utbildningen inte är relevant för ditt arbete. Då har du rätt till så kallad studieledighet. Du har rätt att ta studieledighet under så lång tid som utbildningen pågår, men du betalar den själv. Din arbetsgivare har rätt att fördröja din studieledighet upp till sex månader om man har mycket att göra.

3) Var flexibel

Glöm inte att du kan få göra kompromisser. Du kan exempelvis gå en kvällskurs i franska eller kinesiska på ledig tid och sedan hävda kompetensutveckling om tentamen är på dagtid.

4) Ta emot tips och råd

Det finns många möjligheter till vidareutbildningar. Du kan vända dig till en karriärcoach för att få hjälp med att fokusera. Många arbetsplatser har också etablerade kontakter med utbildningssamordnare. Du kan också söka information på internet.

5) Lyssna

Leta upp kvalitetsstämplar på utbildningar. Lyssna på andra som gått utbildningen och försäkra dig om att den håller hög kvalitet. Många skolor har ”ambassadörer” som man kan fråga. Inom MBA finns charlataner – kolla upp utbildningen med tidigare studenter och rankning.

6) Nätverka

Om du går en MBA-utbildning är kunskaperna i management bra. Men nätverket du får är oerhört viktigt – kostnaden för utbildningen kan vara värt det enbart för det nätverk du får.

Källor: Anna Steen, ombudsman på DIK (1-3), Alexander Beck, utbildningschef på Civilekonomerna (4-6).

Läs mer:

Så väljer du rätt kurs

Utbildning för dig som jobbar

Övertyga chefen om kursen

Gå en kurs på Harvard från soffan

Så får du chefen att betala

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 17 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-09

Utbildning för dig som jobbar

Vill du utvecklas på jobbet eller helt byta spår i ditt yrkesliv? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-28

Han pluggar ledarskap hos Runar

Rody har ett företag i ryggen som ger honom den utbildning han behöver. Just nu har han Runar Søgaard som mentor.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön