Låt chefen betala dina studier
08 okt 2021

Låt chefen betala dina studier

Vill du läsa vidare och utvecklas på jobbet? Undrar du vilka möjligheter du har? AllaStudier ringde upp två fackförbund för att få svar.

1) Kompetensutveckling

Börja med att tänka ”Är den här utbildningen nyttig för min arbetsgivare?”. Om arbetsgivaren bedömer att den är nyttig kan du få utbildningen som kompetensutveckling. Då betalar arbetsgivaren för kostnader och du får studera på betald arbetstid. Det spelar ingen roll hur lång den är. Efter kompetensutveckling bör du få mer i lön.

2) Studieledighet

Du kan inte kräva kompetensutveckling om utbildningen inte är relevant för ditt arbete. Då har du rätt till så kallad studieledighet. Du har rätt att ta studieledighet under så lång tid som utbildningen pågår, men du betalar den själv. Din arbetsgivare har rätt att fördröja din studieledighet upp till sex månader om man har mycket att göra.

3) Var flexibel

Glöm inte att du kan få göra kompromisser. Du kan exempelvis gå en kvällskurs i franska eller kinesiska på ledig tid och sedan hävda kompetensutveckling om tentamen är på dagtid.

4) Ta emot tips och råd

Det finns många möjligheter till vidareutbildningar. Du kan vända dig till en karriärcoach för att få hjälp med att fokusera. Många arbetsplatser har också etablerade kontakter med utbildningssamordnare. Du kan också söka information på internet.

5) Lyssna

Leta upp kvalitetsstämplar på utbildningar. Lyssna på andra som gått utbildningen och försäkra dig om att den håller hög kvalitet. Många skolor har ”ambassadörer” som man kan fråga. Inom MBA finns charlataner – kolla upp utbildningen med tidigare studenter och rankning.

6) Nätverka

Om du går en MBA-utbildning är kunskaperna i management bra. Men nätverket du får är oerhört viktigt – kostnaden för utbildningen kan vara värt det enbart för det nätverk du får.

Källor: Anna Steen, ombudsman på DIK (1-3), Alexander Beck, utbildningschef på Civilekonomerna (4-6).

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-09-04

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna.  – Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-23

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare.  – Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen ä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips. Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen at ...
Läs mer