13 okt 2021

Lär dig att må bra i sommar

Skriv ditt liv, mindfulness, clownteknik eller skogsröjning för kvinnor. Sommarkursutbudet på folkhögskolor är varierat och fantasifullt. Ett tema som kommer igen i många kurser är välbefinnande, avslappning och att hitta sig själv.

Det finns 748 sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet i sommar. De vänder sig till alla, kan sökas i stort sett fram till kursstart och är ofta högst en vecka långa. Många av kurserna fokuserar på vårt inre, själsligt välbefinnande och hur man hittar avslappning i en stressig tillvaro.

Billströmska folkhögskolan i Västra Götaland är en av de folkhögskolor som i sommar kommer jobba för att folk ska må lite bättre. "Må bra till häst" är en 3-dagarskurs i juli som vänder sig till alla som behöver hjälp med att hitta en väg till välbefinnande.

– Det här är inte en vanlig ridkurs. Man behöver inte ha någon ridvana, utan det handlar om att sitta på hästen när någon leder och hitta muskler och nya muskelgrupper, berättar Eva Green-Fredriksson, en av de kursansvariga.

Förutom gedigen hästerfarenhet är en av kursledarna utbildad kock. Tanken med kursen är nämligen att man ska ta ett helhetgrepp och få deltagarna att äta bra, sova bra och hitta en väg till bra avslappning. Kursen kommer ges utomhus och ska förhoppningsvis ge god social samvaro.

– På kvällarna, efter ridpass och avslappning, lagar vi god mat tillsammans och åker kanske och tar ett kvällsdopp, säger Eva.

Andra utbildningar som får dig att må bra

  • Personlig utveckling – bli den du ärHumaNova.
    HumaNovas ettåriga grundutbildning i psykosyntes är en utbildning för både intellekt, själ och hjärta. Det är en fristående deltidsutbildning för dig som söker meningsfullhet i din tillvaro och som längtar efter personlig utveckling som människa och i din yrkesroll.
  • Bli din egen bästa tränare/coachMunka Folkhögskola.
    För dig som vill fördjupa och utveckla såväl teoretiska som praktiska kunskaper i fysisk aktivitet och träningslära. Få inspiration och verktyg för att på egen hand utveckla den personliga träningen
  • Yogalärare, Axelsons Institut.
    I rollen som yogalärare ska du kunna guida människor genom fysiska övningar, energi- och andningsövningar på ett säkert sätt. Med utgångspunkt i Mindfulness blir eventuella motstånd möjligheter till självinsikt i stället för hinder. Målet är kroppsuppmärksamhet, närvaro och att frigöra blockeringar.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Här försvinner lärarna – till landslaget

Folkhögskolan med ett lyxproblem: Lärarna är för bra. Utbildningen på Storumans folkhögskola har genom åren fostrat flera slalomtalanger, bland annat Patrik Järbyn, Jessica Fjällryd och Jens Byggmark. – Vi har tänkt producera ännu fler! Vi lyder inte under skolverket så vi läser bara de sju kärnämnena. Det ger oss mer tid att träna, säger Per-Joar Björnstad, rektor på Storumans folkhögskola.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Lär dig nytt – på nytt sätt i sommar

Sommaren är här med sol och lata dagar. För de flesta. Andra tar vara på sommaren för att lära sig något nytt. Det finns massor av spännande korta sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet. Få vet att det hålls hela 650 sommarkurser på 75 folkhögskolor runt om i Sverige i sommar. De allra flesta är 5- dagarskurser med inrikting mot friskvård, musik, konst och skrivande.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här finns jobben 2018

Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie är tre yrken där konkurrensen om jobben bedöms liten om fem år. Här är en färsk lista över yrkena där det finns jobb om fem år. Sökfunktion: Hitta din utbildning Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie – det är tre yrken där det bedöms vara liten konkurrens om jobben om fem år.
Läs mer