18 okt 2021

Läraren som kan bli språkrör

Gustav Fridolin har jobbat som folkhögskollärare, journalist och författare. För AllaStudier.se berättar han att han är tacksam för att Anders Borg pluggat på Komvux.

Gustav Fridolin hinner inte prata på vår avtalade tid. Jag får snällt vänta. Några minuter senare ringer han upp och ursäktar sig – han hade just träffat en av sina gamla studenter.

2006 lämnade Gustav Fridolin riksdagen. Sedan dess har han skrivit böcker, arbetat som journalist på Kalla Fakta och jobbat som folkhögskollärare. Idag är 27-åringen valberedningens förslag som nytt språkrör för Miljöpartiet.

Du har varit folkhögskollärare, journalist och nu kan du bli språkrör.

– Inshallah.

Vad är den röda tråden?

– Man har lyckan att vakna varje morgon med samma engagemang för att göra samhället lite bättre.

På din presentation på Miljöpartiets webbsida finns ett citat: ”Det är inte bättre ekonomi att betala kostnaderna för lärares arbetslöshet, än att betala lärare för att undervisa”. Vem vill att lärare ska vara arbetslösa?

– Om man tittar på de senaste åren så har lärartätheten blivit allt lägre. Jag tror att det är nedskärningar som blir dyra. Fler elever blir inte sedda och hamnar i kläm. Det blir dyrt på sikt. En elev som kommer snett kan kosta samhället uppemot 15 miljoner kronor. Det är många lärarlöner.

I en intervju med SvD i december 2009 sade Gustav att han märkte hur mycket politiken påverkar. ”Vi kan pumpa in självförtroende i våra elever men sedan går de ändå ut i en verklighet där var fjärde ung människa är arbetslös.” sade han till tidningen.

Vad tycker du om Sveriges utbildningspolitik?

– Det är viktigt att folk får många chanser, annars riskerar vi att människor hamnar vid sidan om. Jag jobbade på allmän linje på folkhögskolan och träffade talanger samhället annars riskerar att slösa bort. Senare årens nedskärningar på Komvux och att ta bort chansen att tillgodoräkna sig yrkeserfarenhet, sånt riskerar att slösa bort talanger. Anders Borg läste tydligen upp mattebetygen på Komvux och det är vi många som är tacksamma för idag. Tänk om han inte haft den chansen.

Tips: Utbildning

Alla utbildningar på folkhögskolan

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament. Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bo på skolan – höj kreativiteten

Värme och kreativitet. Det är så folkhögskoleeleverna Annie Johansson, Maria Camacho och Björn Eriksson sammanfattar sitt internatliv på Fridhems Folkhögskola. Annie Johansson, 23, Maria Camacho, 22 och Björn Eriksson, 23 bor sedan i höstas på Fridhems folkhögskola i Skåne, som är Sveriges största folkhögskoleinternat.  Att bo på skolan är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö, och på F ...
Läs mer