26 jul 2022

Lärling på komvux – så funkar det

Vill du ha jobb, men är inte så sugen på att plugga? Som lärling på komvux kan du jobba dig till en examen. Vi plockade fram spaden och grävde lite i fenomenet för att se hur det egentligen fungerar.

Den stora skillnaden mellan en vanlig gymnasieutbildning och en lärlingsutbildning är klassrummet. Som lärling spenderar du merparten av din utbildning med arbetsplatsen som ditt klassrum.
Sök bland alla lärlingsutbildningar.

Vem passar lärlingsutbildningen?
Har du inte fullständiga gymnasiebetyg är det ett bra sätt att skaffa en grundläggande yrkesutbildning. Med hjälp av lärare och handledare har du chans att lära dig yrket och få erfarenhet som gör dig relevant på arbetsmarknaden och i slutändan förhoppningsvis resulterar i jobb. Det är också ett bra alternativ för dig som är arbetslös, alternativt om du är sugen på att byta karriär. 

Vilka yrken kan jag vara lärling inom?
Det varierar, men vanligtvis är det inom yrken där det är lättare att få jobb vilket gör att du ofta får möjlighet till anställning efter utbildningen. Det spelar också roll var du bor då olika kommuner erbjuder olika lärlingsutbildningar. Det bästa sättet är att kontakta någon av vuxenutbildningarna i din kommun och fråga vilka möjligheter som finns.

När är sista ansökningsdatum?
Det styrs av utbildningens start, vilket varierar en hel del. Sista datum att ansöka är därför alltid åtta veckor innan kursstart.

Hur lång är en lärlingsutbildning?
De är mellan fem månader och två år. Dels beroende på vilket yrke du utbildar dig till, dels på dina förkunskaper.

Senast uppdaterad: 26 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Fixa en andra chans till drömjobbet

Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Mark läser upp betygen för att komma in på drömutbildningen. Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Du kan läsa in både grundläggande och särskild behörighet för högskolestudier. Det handlar om hur just du vill gå vidare med studierna.Mark Öberg, 22, pluggar ett naturvetenskapligt basår på ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

De sadlade om med yrkesvux

Satsningen på yrkesvux har varit en succé, enligt Skolverket. Många vuxna elever får jobb och därmed bättre självförtroende tack vare satsningen på yrkesutbildning. Jimmy Eriksson och Johan Hult läser båda till elektriker på en yrkesvuxutbildning i Stockholm. Båda studiekompisarna ville sadla om från tidigare jobb och elektrikeryrket lockade tack vare att det är ett varierande och fysiskt arb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Komvux – en andra chans

Valde du "fel" program på gymnasiet? Saknar du behörighet till högskolan? På komvux får du en andra chans. Här kan du läsa mer om vad en utbildnig på Komvux innebär! 

Läs mer