Visa allastudier.se som: Mobil

Lärlingsutbildning i Tyskland betalar sig

Är du mellan 18 och 35 år, sugen på att uppleva något nytt och vill ha betalt under din utbildning? Tyska arbetsförmedlare åker runt om i Europa för att rekrytera till ”The job of my life”, en betald lärlingsutbildning i Tyskland. 

Tyskland har lägst ungdomsarbetslöshet i Europa, endast 7,7 procent jämfört med 23,6 procent i Sverige, och det tyska lärlingssystemet anses vara huvudorsaken. Bristen på arbetskraft inom vissa yrken gör nu att den tyska staten letar sig utanför gränserna för att hitta arbetskraft och finansierar samtidigt utbildning och uppehälle för de européer som rekryteras till programmet ”The job of my life”.

Det här är något för den som vill ha utlandserfarenhet, lära sig ett nytt språk och skaffa yrkeserfarenhet inom ett visst yrke och dessutom få utbildningen betald. Men det är tre tuffa år, så det gäller att vara motiverad, säger Malin Dahl, EURES-rådgivare i Malmö som är med och koordinerar platserna.  

Mer om lärlingsutbildningar

Lärlingsutbildning i Sverige

Från lärlingsutbildning till Michelinkrog

Lärling – mitt i smeten

Lärlingsutbildning i Danmark

Här hittar du lärlingsutbildningar

Annette Zellmer är EURES-rådgivare på den tyska arbetsförmedlingen och är just nu i Sverige för att informera om ”The job of my life”.

Vi söker kandidater som är så trygga i sig själva så att de klarar av att jobba i en ibland tuff företagskultur i ett annat land, och samtidigt vara långt borta från familj och vänner. Vi söker ansvarstagande, pålitliga och punktliga personer som är självständiga, säger Annette Zellmer.

På European Job Days i Malmö var intresset stort för att få mer information.

– Jag är väldigt internationellt intresserad och har läst flera språk. Tyskland har en av Europas starkaste arbetsmarknader just nu så det är intressant att få mer information, säger Rebecca Åblad, 30 år från Skövde, som får information av Annette Zellmer, EURES-rådgivare från Hamburg på European Job Days i Malmö.

Mer om lärlingsutbildning i Tyskland

Krav på den som söker

  • Du ska vara EU-medborgare mellan 18 och 35 år.
  • Ha grundläggande kunskaper i tyska eller intresse av att lära sig tyska.
  • Känna ett intresse av att lära sig ett yrke för framtiden.
  • Ha en vilja och motivation att möta nya utmaningar i ett annat EU-land.

Upplägg

Lärlingsutbildningen pågår mellan 2-3,5 år beroende på yrke. Det finns utbildningar inom 350 olika yrken, som till exempel bagare, kock, hotellreceptionist eller audiolog. Ekonomisk ersättning utgår för boende och levnadskostnader (upp till 818 euros/månad) samt resekostnader. Du får en liten lön från företaget som varierar beroende på bransch.

Tidplan

Studier i tyska under senvintern/våren. Praktik på ett företag med behov av anställning inför kommande lärlingsperiod under vår/sommar. Lärlingsutbildningen startar augusti/september.

Läs mer: Lärlingsutbildning i Tyskland

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 29 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Studera i Kina

Satsa på studier i det mytomspunna landet och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. China Scholarship Council har en lista på internationella högskoleprogram där du kan studera som utländsk student. Du kan även söka utbildningar utifrån geografisk region. Utbildningar och kurser i Kina Vill du åka till Kina för att studera språk finns det flera olika språkreseförmedlare som kan hjälpa dig att hitt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-11

Studera i Frankrike

Frankrike är ett av världens mest populära länder att plugga i. Nära 200 000 studenter kommer hit varje år från hela världen. OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. För utbytessugna studenter: Utbildningar och kurser i Frankrike Studera på högskola utomlands Högskolorna och universiteten i Frankrike har tusentals utbildn ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-05-31

Plugga i drömmarnas stad

Peter Jumrukovski, 25, har alltid drömt om att bo i Los Angeles och bli skådis som idolerna Bruce Lee och Jean-Claude van Damme. Idag gör han det, men skådisdrömmarna är borta och istället pluggar Peter Business & Sports Management på Santa Monica College. I framtiden vill han satsa på att starta sitt eget företag inom träning och hälsa i drömmarnas stad.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön