Visa allastudier.se som: Mobil

Läs fotbollshistoria på universitetsnivå

Lär dig allt om fotboll, Harry Potter eller orkidéer. Det finns många udda kurser att välja bland. Fotbolls-studenten Fredrik Sinander är jättenöjd med sitt val.

Om du inte är sugen på någon av de mer traditionella utbildningarna, som ekonomi eller medicin, finns det gott om smalare alternativ att välja bland. En udda kurs är "Fotbollens historia" (7,5 högskolepoäng) vid Malmö Högskola.

Kursen är "flervetenskaplig med tonvikt på historia" och "ger en grundläggande förståelse av fotbollens sociala och kulturella historia och dess plats i samhället"

– Det är förstås lätt att raljera över kursen om man inte är insatt, säger Torbjörn Andersson, kursansvarig för Fotbollens historia.

– Men det är ju inte så att vi pluggar laguppställningar. Fotbollens samhällsbetydelse är enorm.

Torbjörn Andersson menar att det vore oansvarigt om inte fotbollen var representerad på universitetsnivå.

– Genom fotboll kan man utläsa en massa andra samhällsfenomen som nationalism och genusfrågor.

Fredrik Sinander, 24, läste kursen i höstas, i dag skriver han bland annat om fotboll på sajten svenskafans.se.

– Vi studerade uppbyggnaden av elitklubbar bland annat vilket har varit väldigt nyttigt rent praktiskt.

Tre andra ovanliga kurser på högskolan

Ingmar Bergman, auteuren och berättaren 7,5 HP, Högskolan på Gotland

Ger grundläggande kunskap om hans konstnärskap med fokus på film och filmkonst men också med utblickar mot hans arbete som teaterregissör och författare. Med utgångspunkt i filmer och manus samt i den rika Bergmanlitteraturen studerar vi Bergmans konstnärskap.

Orkidéer i teori och praktik, 7,5 HP, Karlstads universitet

Lyckas du också med dina orkidéer ibland? Här hjälper vi dig att få gröna fingrar och att förstå betydelsen av att prata med blommorna. Vi studerar allt från orkidéernas naturliga växtplatser till hur du tar hand om dina plantor under olika odlingsförutsättningar.

Harry Potter och hans världar, 7,5 HP, Linnéuniversitetet

Kursen ger kunskap om J.K Rowlings författarskap samt intermediala perspektiv på Harry Potter och hans världar, särskilt film och litteratur. I kursen ingår litteraturvetenskaplig terminologi, samt studier av fantasygenren. Kursen examineras genom ett självständigt fördjupningsarbete.

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-08

1 000 spänn för att vakta fulla kursare

Fulla studenter har kissat i rabatter och klätt av sig nakna. Nu har universitetet fått nog. Länkar: Fler ovanliga inkomster. Universitetet i Cambridge erbjuder studenter pengar för att ”sitta barnvakt” åt alkoholpåverkade kurskamrater på baler och fester på campusområdet. Enligt studenttidningen The Tab kan summan vara uppemot 100 pund (cirka 1 000 kronor) för en kväll.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Video: Här sjunger Putin ut

Vladimir Putin, Rysslands förra president, har nu kanske hittat en ny karriär. Under en gala till stöd för cancersjuka barn så brast den tidigare barske ledargestalten ut i sång. Han valde den amerikanska klassikern Blueberry Hill. I publiken sitter Hollywoodkändisar som Mickey Rourke, Sharon Stone och Goldie Hawn. Kevin Costner sticker ut lite där han står upp och diggar framträdandet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

James Franco undervisar på universitet i kurs om James Franco

Ett amerikanskt universitet anordnar kurs om värden för årets Oscarsgala. Stjärnan själv deltar i undervisningen via Skype. Det är på kursen ”Master Class: Editing James Franco… With James Franco” vid Columbia College Hollywood som skådespelaren James Franco kommer att hjälpa till i undervisningen om sig själv. Föreläsare på kursen kommer att vara James Francos redaktör Tyler Danna.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön