Visa allastudier.se som: Mobil

Läs fotbollshistoria på universitetsnivå

Lär dig allt om fotboll, Harry Potter eller orkidéer. Det finns många udda kurser att välja bland. Fotbolls-studenten Fredrik Sinander är jättenöjd med sitt val.

Om du inte är sugen på någon av de mer traditionella utbildningarna, som ekonomi eller medicin, finns det gott om smalare alternativ att välja bland. En udda kurs är "Fotbollens historia" (7,5 högskolepoäng) vid Malmö Högskola.

Kursen är "flervetenskaplig med tonvikt på historia" och "ger en grundläggande förståelse av fotbollens sociala och kulturella historia och dess plats i samhället"

– Det är förstås lätt att raljera över kursen om man inte är insatt, säger Torbjörn Andersson, kursansvarig för Fotbollens historia.

– Men det är ju inte så att vi pluggar laguppställningar. Fotbollens samhällsbetydelse är enorm.

Torbjörn Andersson menar att det vore oansvarigt om inte fotbollen var representerad på universitetsnivå.

– Genom fotboll kan man utläsa en massa andra samhällsfenomen som nationalism och genusfrågor.

Fredrik Sinander, 24, läste kursen i höstas, i dag skriver han bland annat om fotboll på sajten svenskafans.se.

– Vi studerade uppbyggnaden av elitklubbar bland annat vilket har varit väldigt nyttigt rent praktiskt.

Tre andra ovanliga kurser på högskolan

Ingmar Bergman, auteuren och berättaren 7,5 HP, Högskolan på Gotland

Ger grundläggande kunskap om hans konstnärskap med fokus på film och filmkonst men också med utblickar mot hans arbete som teaterregissör och författare. Med utgångspunkt i filmer och manus samt i den rika Bergmanlitteraturen studerar vi Bergmans konstnärskap.

Orkidéer i teori och praktik, 7,5 HP, Karlstads universitet

Lyckas du också med dina orkidéer ibland? Här hjälper vi dig att få gröna fingrar och att förstå betydelsen av att prata med blommorna. Vi studerar allt från orkidéernas naturliga växtplatser till hur du tar hand om dina plantor under olika odlingsförutsättningar.

Harry Potter och hans världar, 7,5 HP, Linnéuniversitetet

Kursen ger kunskap om J.K Rowlings författarskap samt intermediala perspektiv på Harry Potter och hans världar, särskilt film och litteratur. I kursen ingår litteraturvetenskaplig terminologi, samt studier av fantasygenren. Kursen examineras genom ett självständigt fördjupningsarbete.

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-09

Video: Extremt studentboende

Tänker du utanför lådan? Eller känns det som att du bor i en? Två designers har lanserat en väldigt ovanlig inredningsidé. Studenter med skral budget och små boenden behöver möbler som är både billiga och praktiska. Många löser problemet på ett stort varuhus eller en billig loppis. Här på AllaStudier.se väntar vi på att den tyska designerduon Marcel Krings och Sebastian Mühlhäuser ska få sitt pro ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Här kan du plugga om cannabis

Nu har ett nytt universitet öppnat med en speciell inriktning: Cannabis. Grundarna anser att guvernören har tvingat fram undervisningen. Det var 7 september som The Academy of Cannabis Culture and Technology öppnade på hemlig plats i södra Seattle. Lärosätet erbjuder studenterna utbildningar i allt från marijuanalagstiftning och matlagning till kloning och historia.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Danskar kan inte stava på danska

Dagens danska högstadieelever kan inte stava. Men det kunde inte gårdagens heller, visar en ny undersökning. Särskilt ljudlösa ”r” är svåra. Det är den danska språknämnden som har jämfört rättstavningsprov från 2008 och 1978, och kommit fram till att skillnaderna inte är så stora. Det rapporterar Berlingske Tidende. Bland det svåraste är så kallat nutids-r, i till exempel ordet ”ændrer” som i de f ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön