Visa allastudier.se som: Mobil

Lätt att få jobb efter utländsk läkarutbildning

Oskar Kulander valde att plugga till läkare i Polen när gymnasiebetygen inte räckte för att komma in i Sverige. Nu är han hemma igen efter avslutad läkarutbildning. Han tycker att det har varit relativt lätt att få jobb i Sverige.

– Jag jobbar nu som underläkare på Oskarshamns sjukhus, det är min hemort. Efter det tänker jag söka AT och jag tror inte det kommer bli något problem att få det. De flesta jag känner till som har pluggat med mig i Polen har fått AT utan några problem, säger Oskar.

Linn Lindqvist på läkarförbundet menar att eftersom vi har läkarbrist i Sverige är det relativt enkelt att få jobb som läkare i Sverige, framförallt om man har en europeisk utbildning. Det finns nämligen ett EU-direktiv som säger att har man läkarutbildning från ett EU-land har man rätt att jobba som läkare överallt inom EU.

– Svenskar med utländsk läkarutbildning har ju så klart en klar fördel gentemot andra sökanden med utländsk läkarutbildning eftersom de kan svenska. Vi får heller inga signaler på att det skulle finnas några problem att få AT i Sverige för att du har en utländsk utbildning, säger Linn.

Vill du veta mer om läkarstudier utomlands?

Läkarutbildningar

Hitta din läkarutbildning

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så blir du stjärnkrögare

Gott om kockar - ont om restaurangchefer. Restaurangbranschen skriker efter duktiga ledare. Melker Andersson planerar att rekrytera direkt från ny specialistutbildning i Schweiz. Nu startar ”Culinary Business Management” en ny specialistutbildning på Les Roches International School of Hotel Management, en av världens mest ansedda hotell- och restaurangskolor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Välj bästa landet för utlandsplugg

Allt fler svenskar väljer att studera utomlands och Storbritannien och USA är ohotat våra två mest populära studiedestinationer. Många tvekar i valet mellan de två länderna så för att reda ut för- och nackdelar med respektive land träffade vi två svenskar som båda har pluggat sports management – i varsitt land. För Linda Högberg, 23 år och golftalang från Ystad fanns det aldrig något annat altern ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Cambridge och Oxford: Så kommer du in på Englands främsta universitet

15 oktober är sista dagen för att söka till Oxford och Cambridge, två av världens mest ansedda universitet. Madeleine Malina kom in på läkarlinjen i Cambridge. Här är hennes bästa tips. – Att söka till engelska universitet var ganska frustrerande, för det är mycket pappersarbete, många detaljer och ett helt ansökningssystem att sätta sig in i, säger Madeleine Malina.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön