Låt chefen betala dina studier
08 okt 2021

Låt chefen betala dina studier

Vill du läsa vidare och utvecklas på jobbet? Undrar du vilka möjligheter du har? AllaStudier ringde upp två fackförbund för att få svar.

1) Kompetensutveckling

Börja med att tänka ”Är den här utbildningen nyttig för min arbetsgivare?”. Om arbetsgivaren bedömer att den är nyttig kan du få utbildningen som kompetensutveckling. Då betalar arbetsgivaren för kostnader och du får studera på betald arbetstid. Det spelar ingen roll hur lång den är. Efter kompetensutveckling bör du få mer i lön.

2) Studieledighet

Du kan inte kräva kompetensutveckling om utbildningen inte är relevant för ditt arbete. Då har du rätt till så kallad studieledighet. Du har rätt att ta studieledighet under så lång tid som utbildningen pågår, men du betalar den själv. Din arbetsgivare har rätt att fördröja din studieledighet upp till sex månader om man har mycket att göra.

3) Var flexibel

Glöm inte att du kan få göra kompromisser. Du kan exempelvis gå en kvällskurs i franska eller kinesiska på ledig tid och sedan hävda kompetensutveckling om tentamen är på dagtid.

4) Ta emot tips och råd

Det finns många möjligheter till vidareutbildningar. Du kan vända dig till en karriärcoach för att få hjälp med att fokusera. Många arbetsplatser har också etablerade kontakter med utbildningssamordnare. Du kan också söka information på internet.

5) Lyssna

Leta upp kvalitetsstämplar på utbildningar. Lyssna på andra som gått utbildningen och försäkra dig om att den håller hög kvalitet. Många skolor har ”ambassadörer” som man kan fråga. Inom MBA finns charlataner – kolla upp utbildningen med tidigare studenter och rankning.

6) Nätverka

Om du går en MBA-utbildning är kunskaperna i management bra. Men nätverket du får är oerhört viktigt – kostnaden för utbildningen kan vara värt det enbart för det nätverk du får.

Källor: Anna Steen, ombudsman på DIK (1-3), Alexander Beck, utbildningschef på Civilekonomerna (4-6).

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Skydda din idé - den kan vara en guldgruva

Har du en briljant idé som du vill tjäna pengar på? Tänk på att skydda din innovation för att få investerare med dig. Är du en av de innovativa svenskar som har kommit på något smart men fortfarande sitter framför datorn på ditt gamla jobb och drömmer om att tjäna storkovan på din idé? Sverige är innovativt. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö tillhör de ledande regionerna i Europa n ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-19

Föräldraledig? Fixa karriären

Föräldraledighet kan i värsta fall leda till att du blir nedgraderad på jobbet – i bästa fall får du en roligare tjänst och högre lön när du kommer tillbaka. Vad avgör hur det blir? Sofia Fogelfors är en av alla som just nu befinner sig i detta avgörande skede i karriären. Hon ska snart gå på sin första mammaledighet. Dessutom är hon ny i sin chefrroll som "head of country marketing" på Projectpla ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Bli en effektiv nätverkare

70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Men hur skapar man ett bra nätverk och hittar nyckelpersonerna? Vi frågade Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet. Undersökningar visar att hela 70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet nätverkande säger ...
Läs mer