Visa allastudier.se som: Mobil
Låt inte slumpen bestämma

Låt inte slumpen bestämma

Har du svårt att bestämma dig för vilken väg som känns rätt? Räta ut de första frågetecknen genom att ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Testet bygger på den amerikanske professorn John Hollands ”matchningsteori”, en modell som bland annat har använts av Arbetsförmedlingen.

1. Du har äntligen hittat ett förstahandskontrakt och ska nu flytta. Det kommer att bli en massiv flytt eftersom du lyckats samla på dig enormt mycket prylar. Hur gör du?

A. Du älskar att flytta. Du ringer en av dina bästa vänner och ni flyttar alltihopa tillsammans, bara ni två. Det är härligt att arbeta med kroppen.

B. Du ringer till dina vänner och ber om tips och råd inför flytten. Var hittar man de billigaste flyttlådorna? Och hur flyttar man egentligen en dvärghamster på bästa sätt?

C. Du börjar med att mäta och väga alla saker i hela bostaden. Frågan är hur ska man packa flyttsakerna så att man behöver köra så få lass som möjligt?

D. Du ringer runt till alla dina vänner och ber dem hjälpa till. För säkerhets skull ser du även till att övertala några av grannarna att hjälpa till, gentemot att de får komma på inflyttningsfesten.

E. Du tänker att det löser sig. Under tiden du funderar på hur du ska flytta tar du upp gitarren och spelar en låt. Man kan aldrig tvinga fram inspiration till att flytta.

F. Så fort du får veta att du ska flytta går du raka vägen till pärmen, märkt ”flytta” som står i bokhyllan. I den står allt du behöver veta. Du flyttar enligt samma principer som förra gången.2. Du och dina kompisar sitter och tittar på månen en varm sommarkväll. Vad säger du?

A. Coolt!

B. Frågar de andra vad de tycker om månen?

C. Du gör en utläggning om att jordens position i förhållande till solen påverkar månljuset.

D. Häftigt, du ordnar en fest! Du självutnämner dig till projektledare och övertalar alla att ett ”månparty” är lösningen på kvällen.

E. Åh vad romantiskt. Du skriver en dikt.

F. Vad är speciellt? Det är ju likadant varje månad.


3. Du har en tenta om en månad, vilket innebär att du kan plugga var och när du vill. Hur lägger du upp ditt pluggande?

A. Du har ingen ångest alls, utan sätter dig ner tre dagar innan tentan och råpluggar.

B. Träffar helst några kurskamrater och pluggar i grupp. Man lär sig mycket lättare när man kan prata och diskutera om det man läst.

C. Du har redan läst igenom all litteratur så du gör egna frågeställningar och problematiserar, inte för att det krävs, utan för att du tycker att ämnet är så intressant.

D. Ser till att få tag i så många gamla tentor som möjligt, för att sedan endast plugga in frågorna som dyker upp i dem. Borde räcka till ett godkänt.

E. Pluggar då och då. Utnyttjar fritiden och tar mig gärna en rejäl sovmorgon då och då. Har absolut inga problem med att plugga på nätterna.

F. Använder dig av en väl beprövad rutin som du bestämde för ett år sedan. Sätter dig ner, två veckor innan tentan, och pluggar in allt. Sedan gör du ett uppehåll för att repetera allt två dagar före tentan.

 

 

4. Fredagskväll. Förfesten blev lite för bra och hela ert kompisgäng nekas inträde till tre ställen i följd. Hur reagerar du?

A. Du smiter in bakvägen, genom varumottagningen, kravlar dig upp genom avfallssorteringen, smyger dig ut genom personalrummet, och ut i nattklubben via en dörr. Lätt!

B. Frågar de andra vad de tycker att ni ska göra.

C. Du tar reda på alla sätt som man kan ta sig in i nattklubben genom. Du gör sedan en uträkning och försöker med det alternativ som är mest sannolikt att ni kommer in på.

D. Du föreslår att ni ordnar en gatufest, här och nu! Du ber alla att ringa sina kompisar och säga åt dem att komma hit. Efter det styr du upp ett par festliga bengaliska eldar. Kvällen blir ett minne för livet.

E. Argumenterar starkt för att alla ska gå tillbaka till förfesten och fortsätter där den slutade. (Med det onda uppsåtet att plocka fram den akustiska gitarren som du spanat in tidigare under kvällen).

F. Va!? Det här hade du inte planerat, vilket innebär att kvällen måste avbrytas. Du föreslår att var och en går hem till sitt. Det är trots allt en dag imorgon också.5. Du är på en anställningsintervju. Personen som intervjuar dig frågar om du vill ha kaffe, vad svarar du?

A. Nej, tack. Kaffet klarade du av på vägen hit.

B. Du frågar vad de rekommenderar för typ av kaffe.

C. Du frågar vilken typ av bönor de använder och hur själva bryggprocessen fungerar.

D. Ja, tack. På väg in till kontoret så övertalar du företagets personalchef att köpa in en svindyr espressobryggare.

E. Ja, tack. Du smakar länge och väl och råkar njuta lite för mycket av kaffet. Så pass att du inte hör vad den andre personen säger de närmaste minuterna. Kaffestunden på morgonen är verkligen ett av livets små mirakel.

F. Slentrianmässigt tackar du ja, och konstaterar att kaffet smakar precis likadant som vilket automatkaffe som helst.


 

6. Du måste ligga lågt med utgifterna, och bestämmer dig för att göra matlådor att ha med dig till lunch. Hur går tankarna inför detta?

A. Det ska gå snabbt och vara billigt. Du köper de billigaste galna-ko-köttbullar och en pasta knappt värd namnet. Det ska ändå blandas i magen.

B. Du diskuterar först med dina kurskamrater om vad de gillar för matlådor för att hämta inspiration. Sedan gör du alltid olika matlådor och gör matlagningen till en liten högtidsstund för dig själv.

C. Aha, en utmaning! Du tittar noga på innehållsförteckningarna. Här gäller det att göra den mest ultimata matlådan, få ut så mycket energi, för så lite pengar som möjligt, och dessutom göra en så liten portion som möjligt så att den blir så lätt som möjligt att ta med sig.

D. Tänker att det här med mat är en dyr, och framför allt jobbig historia som man borde kunna komprimera på något sätt. Du går ihop med sju klasskamrater, som har en veckas matlagning var, och turas om att ta med sig mat åt alla var sjunde vecka. Resultat: 6 veckors semester ifrån matlagning.

E. Gör det som faller dig in. Brukar ta med dig råvaror till skolan, låna studentkårens spis, kokar upp kåldolmar och gör bakad potatis i ugnen. Dagar då inspirationen tryter, hoppar du helt enkelt över lunchen.

F. Har ett roterande schema över fyra veckor. En maträtt per vecka, sedan är det bara att börja om från början. Varför ska man skriva nya inköpslistor när det går lika bra att använda den som du gjorde våren 2014?
7. Ni tar examen, och klassen bestämmer sig för att köpa en present till er examinator. Vad gör du?

A. Frågar vem du ska ge pengarna till.

B. Du ställer dig upp och kräver att ni röstar, så att det blir demokratiskt.

C. Problematiserar hela presentdebatten och ägnar en timme åt att försöka definiera syftet ur olika aspekter. Du utformar sedan en matris över de tänkbara konsekvenserna.

D. Tar på dig hela ansvaret för att samla in pengarna och köpa presenten.

E. Erbjuder dig själv att stå krokimodell, så att alla kan måla var sin personlig tavla och ge som present.

F. En present är en present. Du förelår att ni gör som man alltid gör när man ger bort meningslösa presenter. En chokladask och ett gäng blommor.8. Du åker pendeltåg och det kommer fram en tiggare. Vad gör du?

A. Ger en selmadollar för samvetet.

B. Du börjar ställa massa frågor till tiggaren, sedan sitter ni och pratar resten av tågresan. Det är trevligt att prata med nya människor.

C. Du iakttar tiggaren. Sedan börjar du fundera över varför han valt just den här tågsträckan. Avspeglar antalet tiggare sig i demografin som tåget åker igenom?

D. Du övertalar tiggaren att få en timmes säljkurs, mot en provision på 50 procent av det tiggaren tjänar. Alla blir vinnare.

E. Tiggaren blir huvudrollsinnehavaren i din nästa roman. Innan tiggaren har försvunnit inom synhåll har du redan skrivit de två första sidorna i huvudet.

F. Är det inte olagligt att tigga på pendeltågen?9. Du försover dig för tredje gången i rad och får sparken från ditt extrajobb? Hur reagerar du?

A. Det är lugnt. Bara att skrida till verket och söka ett nytt extrajobb.

B. Du ringer upp din före detta arbetsgivare och frågar om de har några tips på hur du ska vakna på morgonen.

C. Sömnproblematiken har förbryllat forskare i tusentals år. Med stor beslutsamhet bestämmer du dig för att utveckla en väckarklocka som gör det omöjligt att försova sig.

D. Välkomnar din nyvunna frihet, och bestämmer dig för att engagera dig politiskt och driva frågan om att ändra alla arbetstider till 10-19.

E. Det här med att gå upp tidigt var ändå inget för dig. Du väljer att leva lite snålt och istället kunna fördjupa dig i dina studier, när och var du vill.

F. Du har i förväg gjort en lista över jobb som kan vara bra att söka om du mister ditt nuvarande extrajobb. Du är inte kräsen, det viktigaste är att du har ett extrajobb, eftersom du alltid har haft det när du pluggat.

Vem är du?

Flest A – Hantverkaren

Du gillar att göra saker, inte att prata om dem. Du har ett sinnelag för hur tekniska prylar fungerar och har lätt att lära dig nya saker. Du tycker om att arbeta med händerna och tillverka färdiga produkter. Du är en mästare på praktiska prylar, och är först med att anmäla dig om någon behöver en extra hand.

Yrken som passar dig:

Ljudtekniker, arkeolog, byggarbetare, VVS-tekniker, djurskötare, kock, brandman, bussförare, långtradarchaufför, parkeringsvakt, vaktmästare, ballongflygare, bagare, ingenjör, slöjdlärare, trädgårdsmästare, bilmekaniker, elektriker, ambulansförare, väktare, brandingenjör, flygledare, kiropraktor, veterinär

Flest B – Lyssnaren

Du är personen som dina kompisar alltid vänder sig till när de behöver berätta något i förtroende. Du har något som gör att människor känner tillit till dig. En bra lyssnare som ger goda råd först när någon frågar efter det. När du berättar något så förstår alla vad du menar, och du har något som gör att människor ser sig sedda.

Yrken som passar dig:

Lärare, psykolog, terapeut, bilskollärare, kurator, personlig assistent, präst, reseledaresjuksköterska, fritidsledare, undersköterska, förskollärare, studie- och yrkesvägledare, sjukgymnast, frisör, ambassadör/diplomat, arbetsterapeut, diakon, dietist

Flest C – Tänkaren

Du är en person som gillar att gräva ner dig och fundera över saker och ting. Du uppskattar metodiska tillvägagångssätt, även om det gäller en enkel sak som att diska. En självständig tänkare och nyfiken person som ständigt vill hitta lösningar på problem, stora som små. Ju abstraktare desto bättre.

Yrken som passar dig:

Forskare, utredare, läkare, optiker, arkitekt, tandläkare, gymnasielärare i matematik/NO, arkeolog, nätverkstekniker, advokat, jurist, civilingenjör, apotekare, farmaceut, statistiker, matematiker, psykiatriker, agronompsykolog

Flest D – Entreprenören

Du är för det mesta en glad och pratsam typ. En tävlingsinriktad person som sällan ligger och funderar över livets mening. Du kan övertala nästan vem som helst, och ibland uppfattas du som alltför självsäker. Å andra sidan har du aldrig svårt för att leda en grupp, och fatta snabba beslut. Även om det inte alltid blir perfekt.

Yrken som passar dig:

Säljare, chefegenföretagare, personalchef, yrkesofficer, taxichaufförservitris och servitör, marknadsförare, advokat, fastighetsmäklare, idrottstränare, sjökapten, arbetsledare, projektledare, informatör, fotograf, bartender, polis, rektor, bilförsäljarejournalist

Flest E – Konstnären

Du är en kreativ person som alltid använder din fantasi, även om du bara ska borsta tänderna. För att du ska trivas på jobbet är det oerhört viktigt att du får jobba efter dina premisser. Du skulle aldrig trivas på ett jobb med rutiner. Du vill jobba när du känner inspiration, även om det råkar vara klockan två på natten.

Yrken som passar dig:

Journalist, copywriter, skådespelare, författare, tolk, musiklärare, florist, dansare, konstnär, makeup-artist, dekoratör, designer, fotograf, bildlärare, webbdesigner, frisör, kantor, dramapedagog, arkitekt, museitjänsteman

Flest F - Organisatören

Ordning och reda. Du har koll på varenda pryl som du har i ditt hem. Det finns inte ett gem som inte har sin bestämda plats. Med noggranna och väl beprövade metoder håller du ordning och reda på tillvaron. Att förändra för förändrandets skull har aldrig varit din melodi. Varför finns det inte checklistor för allt?

Yrken som passar dig:

Administratör, ekonom, revisor, tolk, civilekonom, bibliotekarie, parkeringsvakt, banktjänsteman, kontorist, sekreterare, spärrvaktprogrammerare, försäkringstjänsteman, IT-administratör, skattehandläggare, utredare, skadereglerare, kassörska och kassör, bilbesiktningsman, bostadsförmedlare, kanslist, väktare, tulltjänsteman, receptarieöversättaredatabasspecialist

Inte nöjd med resultatet?

Ingmar Andersson, är studie- och yrkesvägledare och föreläser om karriärval. Här är hans bästa tips till dig som funderar över vad du vill bli.

  • Välj med både hjärna och hjärta. Var strukturerad när du tänker och utforska alternativen och utforska dig själv. Men känslorna måste också finnas. Du måste bli förälskad innan du bestämmer dig.

  • Ta reda på vad som finns. Du kan inte välja något du aldrig hört talas om. Här ligger en stor hemlighet som många blundar för. Med databaser och olika webbsidor kan du lätt få veta dina möjligheter.

  • Dröm stort. Sätt mål för ditt liv men var beredd att ompröva under vägen. Hinder är till för att övervinnas.

  • Ta hjälp av kompisar. Gör till exempel Arbetsförmedlingens test tillsammans, där kompisen svarar på frågor om dig. Då får du en utomståendes syn på vem du är. Sedan byter ni och du svarar åt din vän.

  • Var öppen! Det finns en teori som kallas ”planned happenstance” – planerad slump. Om du är nyfiken, flexibel och öppen så dyker det ofta upp saker längs vägen.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön