Visa allastudier.se som: Mobil

Livet i en studentförening

Studenttiden beskrivs ofta som den roligaste tiden i livet. Och handen på hjärtat – det är oftast inte de fantastiska föreläsarna eller dynamiken under grupparbetena man minns.
Att engagera sig i en studentförening kan ge dig både vänner för livet och ett plus på cv:t. Vi pratade med ordförande i Klubbmästeriet – föreningen som sätter glädje på schemat.

Har du någonsin besökt en studentfest i Stockholm och undrat vilka det är som bär de gula overallerna, då har du sett en medlem från Klubbmästeriet. De arrangerar fester runt om i stan och sprider allmän glädje, vilket innebär en hel del jobb för Marcus Johansson. Han är ordförande – eller klubbmästare som föreningen själva kallar det.

– För mig personligen blir det mycket administrativt arbete, men jag har inget problem att planera så det fungerar med studierna. I vår förening väljer du själv på vilken nivå du vill engagera dig, men vi har en undre gräns för vad en aktiv medlem ska bidra med. Allt för att vi ska ha drivna medlemmar i föreningen.

Finns det någon risk att det går ut över studierna?
– Det finns alltid en risk för att man blir överengagerad, men om man går in med inställningen att studierna går först – vilket man ska göra – så hittar man lätt en balans.

När Marcus Johansson började plugga på Stockholms universitet ville han hitta sysselsättning utanför studierna och sökte sig därför till föreningslivet.

– Jag gick faktiskt med i en annan förening först, men jag hade ganska tråkigt. Min dåvarande flickvän var med i Klubbmästeriet så det föll sig naturligt, och jag är inte den första pojkvännen som blivit indragen hit kan jag säga, säger Marcus Johansson.

Vad är det bästa med att vara med i en förening?
– Att träffa alla andra roliga människor. Här får man vänner för livet. Dessutom får man testa nya saker, till exempel att arrangera events för andra studenter.

De flesta går med i en studentförening för att det är kul, men det finns även andra fördelar. Det kan till exempel vara en nyttig erfarenhet i det kommande arbetslivet.

– För mig känns det utvecklande att sitta på en styrelsepost, vilket också är en bra merit till cv:t, säger Marcus Johansson.

För den som inte vill sätta på klackarna i taket finns det massor av andra föreningar att engagera sig i, och de finns på alla universitet och högskolor. Många samlar studenter med gemensamma intressen, till exempel idrott, film, spel eller teater, och det finns också studentföreningar för flesta politiska partier. Är du nyfiken är det bara att skicka iväg ett mail med dina funderingar, eller besöka din skolas välkomstdag för att träffa folk från föreningen.

Hitta din utbildning här

Se alla högskoleutbildningar här.

Se alla yrkeshögskoleutbildningar här.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön