Visa allastudier.se som: Mobil

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

"Det känns bra att vara uppskattad"

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen.

Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.

– Jag känner ingen stress över att inte få ett jobb efter examen, säger Alex Soto Serrano.

Kontakterna under de tre praktikperioderna som ingår i YH-utbildningen har visat sig vara värdefulla för Alex.

– Jag gjorde alla mina praktikperioder på HSB. På så sätt fick de möjlighet att lära känna mig och jag fick utvecklas som fastighetsförvaltare. Nu vill de att jag ska söka jobb hos dem – så det känns bra att vara uppskattad.

Utbildning inom fastighetsområdet var ett ganska givet val för Alex. Båda hans föräldrar jobbar inom fastighetsbranschen och han har i princip vuxit upp med vad det innebär. Däremot var valet av en YH-utbildning inte lika sjävklart.

– Jag kollade först utbildningar på universitet och högskola – men det fanns inga i Stockholm, och jag ville inte flytta. Via internet hittade jag information om att ykeshögskolor gav liknande utbildningar – även i Stockholm.

Alex går idag på YH-utbildningen på Newton kompetensutveckling och är säker på att han inte kommer att ångra sitt val.

– Det som skiljer mellan en YH-utbildning och högskoleutbildning är att man får djupare kunskaper inom det teoretiska på högskolan – men det matchar vi med praktik där vi lär oss betydligt mycket mer än vad man får lära sig i böcker. Så i det stora hela har jag nog likvärdig kompetens när jag är färdigexaminerad.

Snabbkoll: Fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen har ett stort och brådskande rekyteringsbehov inom alla yrkesroller. Den snabba teknikutvecklingen ställer nya kompetenskrav samtidigt som branschen står inför mycket stora pensionsavgångar – karriärmöjligheterna är med andra ord stora.

Så når du dit:

Fastighetsinriktad akademisk utbildning finns på åtta lärosäten i Sverige. Genom högskole- eller universitetsstudier kan du utbilda dig till fastighetsingenjör eller fastighetsförvaltare. Fastighetsingenjör är en teknisk specialist som har huvudansvaret för att optimera fastighetens tekniska system. Fastighetsförvaltaren har det övergripande ansvaret för en eller flera fastigheter .I rollen ingår att utveckla, bevara och förädla fastigheten, samt att säkerställa att kunderna är nöjda.

Även på yrkeshögskolor kan du bli fastighetsingenjör och förvaltare. Idag erbjuds dessutom följande yrkesutbildningar. Fastighetsvärd: Säkerställer att hyresgästerna känner sig nöjda i sin arbets- och boendemiljö. Fastighetsvärden utför besiktningar vid in- och avflyttning. Fastighetsskötare: Ansvarar för yttre och inre skötsel. Fastighetstekniker: Är en specialist med ansvar för att drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system.

Mary Örnborg / Rickard Lindholm
Senast uppdaterad: 09 dec 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-05-04

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-10-16

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Arbetsförmedlingens senaste prognos i veckan visar att fler och fler får jobb och att arbetslösheten minskar den närmaste tiden. För att vara säker på att få jobb, kolla in listan på vilka utbildningar som säkrast leder till jobb. Heta yrken som leder till jobb Det behövs både högskoleingenjörer och civilingenjörer med lite längre utbildning. Populärast är ingenjörer inom bygg- och anläggning, elk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön