Visa allastudier.se som: Mobil

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

"Det känns bra att vara uppskattad"

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen.

Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.

– Jag känner ingen stress över att inte få ett jobb efter examen, säger Alex Soto Serrano.

Kontakterna under de tre praktikperioderna som ingår i YH-utbildningen har visat sig vara värdefulla för Alex.

– Jag gjorde alla mina praktikperioder på HSB. På så sätt fick de möjlighet att lära känna mig och jag fick utvecklas som fastighetsförvaltare. Nu vill de att jag ska söka jobb hos dem – så det känns bra att vara uppskattad.

Utbildning inom fastighetsområdet var ett ganska givet val för Alex. Båda hans föräldrar jobbar inom fastighetsbranschen och han har i princip vuxit upp med vad det innebär. Däremot var valet av en YH-utbildning inte lika sjävklart.

– Jag kollade först utbildningar på universitet och högskola – men det fanns inga i Stockholm, och jag ville inte flytta. Via internet hittade jag information om att ykeshögskolor gav liknande utbildningar – även i Stockholm.

Alex går idag på YH-utbildningen på Newton kompetensutveckling och är säker på att han inte kommer att ångra sitt val.

– Det som skiljer mellan en YH-utbildning och högskoleutbildning är att man får djupare kunskaper inom det teoretiska på högskolan – men det matchar vi med praktik där vi lär oss betydligt mycket mer än vad man får lära sig i böcker. Så i det stora hela har jag nog likvärdig kompetens när jag är färdigexaminerad.

Snabbkoll: Fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen har ett stort och brådskande rekyteringsbehov inom alla yrkesroller. Den snabba teknikutvecklingen ställer nya kompetenskrav samtidigt som branschen står inför mycket stora pensionsavgångar – karriärmöjligheterna är med andra ord stora.

Så når du dit:

Fastighetsinriktad akademisk utbildning finns på åtta lärosäten i Sverige. Genom högskole- eller universitetsstudier kan du utbilda dig till fastighetsingenjör eller fastighetsförvaltare. Fastighetsingenjör är en teknisk specialist som har huvudansvaret för att optimera fastighetens tekniska system. Fastighetsförvaltaren har det övergripande ansvaret för en eller flera fastigheter .I rollen ingår att utveckla, bevara och förädla fastigheten, samt att säkerställa att kunderna är nöjda.

Även på yrkeshögskolor kan du bli fastighetsingenjör och förvaltare. Idag erbjuds dessutom följande yrkesutbildningar. Fastighetsvärd: Säkerställer att hyresgästerna känner sig nöjda i sin arbets- och boendemiljö. Fastighetsvärden utför besiktningar vid in- och avflyttning. Fastighetsskötare: Ansvarar för yttre och inre skötsel. Fastighetstekniker: Är en specialist med ansvar för att drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system.

Mary Örnborg / Rickard Lindholm
Senast uppdaterad: 09 dec 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så får du jobba med stjärnorna

Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor. Tränare, ekonomer och massörer är bara några av de yrkesgrupper som behövs för att ett evenemang ska fungera.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-04

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar.  Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön