08 okt 2021

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

"Det känns bra att vara uppskattad"

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen.

Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.

– Jag känner ingen stress över att inte få ett jobb efter examen, säger Alex Soto Serrano.

Kontakterna under de tre praktikperioderna som ingår i YH-utbildningen har visat sig vara värdefulla för Alex.

– Jag gjorde alla mina praktikperioder på HSB. På så sätt fick de möjlighet att lära känna mig och jag fick utvecklas som fastighetsförvaltare. Nu vill de att jag ska söka jobb hos dem – så det känns bra att vara uppskattad.

Utbildning inom fastighetsområdet var ett ganska givet val för Alex. Båda hans föräldrar jobbar inom fastighetsbranschen och han har i princip vuxit upp med vad det innebär. Däremot var valet av en YH-utbildning inte lika sjävklart.

– Jag kollade först utbildningar på universitet och högskola – men det fanns inga i Stockholm, och jag ville inte flytta. Via internet hittade jag information om att ykeshögskolor gav liknande utbildningar – även i Stockholm.

Alex går idag på YH-utbildningen på Newton kompetensutveckling och är säker på att han inte kommer att ångra sitt val.

– Det som skiljer mellan en YH-utbildning och högskoleutbildning är att man får djupare kunskaper inom det teoretiska på högskolan – men det matchar vi med praktik där vi lär oss betydligt mycket mer än vad man får lära sig i böcker. Så i det stora hela har jag nog likvärdig kompetens när jag är färdigexaminerad.

Snabbkoll: Fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen har ett stort och brådskande rekyteringsbehov inom alla yrkesroller. Den snabba teknikutvecklingen ställer nya kompetenskrav samtidigt som branschen står inför mycket stora pensionsavgångar – karriärmöjligheterna är med andra ord stora.

Så når du dit:

Fastighetsinriktad akademisk utbildning finns på åtta lärosäten i Sverige. Genom högskole- eller universitetsstudier kan du utbilda dig till fastighetsingenjör eller fastighetsförvaltare. Fastighetsingenjör är en teknisk specialist som har huvudansvaret för att optimera fastighetens tekniska system. Fastighetsförvaltaren har det övergripande ansvaret för en eller flera fastigheter .I rollen ingår att utveckla, bevara och förädla fastigheten, samt att säkerställa att kunderna är nöjda.

Även på yrkeshögskolor kan du bli fastighetsingenjör och förvaltare. Idag erbjuds dessutom följande yrkesutbildningar. Fastighetsvärd: Säkerställer att hyresgästerna känner sig nöjda i sin arbets- och boendemiljö. Fastighetsvärden utför besiktningar vid in- och avflyttning. Fastighetsskötare: Ansvarar för yttre och inre skötsel. Fastighetstekniker: Är en specialist med ansvar för att drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system.

Mary Örnborg / Rickard Lindholm

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så väljer du rätt högskola

Utbildning är en av de största investeringar du gör i livet. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning är det viktigt att du väljer rätt. AllaStudiers expert Chris Wigh guidar dig genom djungeln. 1) Rankning Vi har ingen lång tradition av högskolerankning i Sverige. Men intresset har ökat i takt med att antalet utbildningar blivit fler.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Daniel har det obegripligaste jobbet

Daniel Rufelt är van vid att få följdfrågor när han berättar att han är aktuarie. Men det stör honom inte. "Det är mest kul att folk är nyfikna". 28-årige Daniel Rufelt anstränger sig hårt för att på ett pedagogiskt sätt förklara för Metros reporter vad de matematiska krumelurerna på tavlan handlar om.  – Här har jag räknat på hur stort kapital ett försäkringsbolag måste ha för att klara sig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-05-28

Här får Homan hugga i

Homan Akhlagi hoppade av KTH för en yrkeshögskoleutbidning på Stockholms Tekniska Institut. Möjligheten att få utbildning genom praktik i stället för enbart teori blev avgörande för hans val. Nu läser han till kyl- och värmepumptekniker och ser tydligt framtidsmöjligheterna inom branschen. – Jag började studera 2007 på KTH och läste då två år på civilingenjörsprogrammet och därefter till högskolei ...
Läs mer