Visa allastudier.se som: Mobil

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet.

Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken.

– Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa till en magisterexamen. Det är bra att förkovra sig och hålla hjärnan i trim men det är snarare av nyfikenhet än för pengarna, säger hon.

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning av äldre, på Sophiahemmet Högskola i Stockholm, innebär att hon nu läser på en avancerad nivå.

– Det är otroligt mycket ny kunskap, ny syn på åldrande och nya teorier. En specialiserad sjuksköterska får möjligheten att tänka bredare i sitt yrke.

Abetsmarknaden ser väldigt bra ut även om arbetsgivare oftast inte vill betala högre lön för den högre kunskapen.

– Det finns hur mycket jobb som helst. Det ploppar in jobberbjudanden hela tiden. Jag är utbildad omvårdnadshandledare och inom taktil massage också vilket gör mig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger Cina Burman.

Snabbkoll: Vårdbranschen

I Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben" som visar vilka kompetenser som är mest efterfrågade under första halvan av år 2014, är både läkare och vidareutbildade sjuksköterskor med på listan över yrken med störst brist på arbetskraft. Inom just äldrevården är det under två procent av de som jobbar som är specialistsjuksköterskor.

Så når du dit:

För att utbilda dig till läkare eller sjuksköterska behöver du läsa på högskola. Det finns även YH-utbildningar som leder till jobb inom vården. Specialistsjuksköterska, Tandsköterska och Medicinsk sekreterare är tre yrkesgrupper där det kommer att finnas mycket jobb under de närmaste åren.

Rickard Lindholm
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-10-16

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Arbetsförmedlingens senaste prognos i veckan visar att fler och fler får jobb och att arbetslösheten minskar den närmaste tiden. För att vara säker på att få jobb, kolla in listan på vilka utbildningar som säkrast leder till jobb. Heta yrken som leder till jobb Det behövs både högskoleingenjörer och civilingenjörer med lite längre utbildning. Populärast är ingenjörer inom bygg- och anläggning, elk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Studera med funktionshinder

Har du en funktionsnedsättning och vill studera? Det finns mycket hjälp att få på högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor om du till exempel har dyslexi, syn- eller hörselnedsättning. På webbsidan studeramedfunktionshinder.nu beskrivs funktionshinder som ”varaktiga fysiska eller psykiska begränsningar av funktionsförmågan som kan leda till hinder i studiesituationen och i miljön på h ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-25

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön