21 mar 2016

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet.

Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken.

– Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa till en magisterexamen. Det är bra att förkovra sig och hålla hjärnan i trim men det är snarare av nyfikenhet än för pengarna, säger hon.

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning av äldre, på Sophiahemmet Högskola i Stockholm, innebär att hon nu läser på en avancerad nivå.

– Det är otroligt mycket ny kunskap, ny syn på åldrande och nya teorier. En specialiserad sjuksköterska får möjligheten att tänka bredare i sitt yrke.

Abetsmarknaden ser väldigt bra ut även om arbetsgivare oftast inte vill betala högre lön för den högre kunskapen.

– Det finns hur mycket jobb som helst. Det ploppar in jobberbjudanden hela tiden. Jag är utbildad omvårdnadshandledare och inom taktil massage också vilket gör mig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger Cina Burman.

Snabbkoll: Vårdbranschen

I Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben" som visar vilka kompetenser som är mest efterfrågade under första halvan av år 2014, är både läkare och vidareutbildade sjuksköterskor med på listan över yrken med störst brist på arbetskraft. Inom just äldrevården är det under två procent av de som jobbar som är specialistsjuksköterskor.

Så når du dit:

För att utbilda dig till läkare eller sjuksköterska behöver du läsa på högskola. Det finns även YH-utbildningar som leder till jobb inom vården. Specialistsjuksköterska, Tandsköterska och Medicinsk sekreterare är tre yrkesgrupper där det kommer att finnas mycket jobb under de närmaste åren.

Rickard Lindholm
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Betygen avgör för att bli jurist

Enligt en undersökning tror 9 av 10 juridikstudenter vid Stockholms Universitet att framtida arbetsgivare värderar erfarenhet från ett juridiskt sommarjobb högre än höga betyg. Men bara hälften av arbetsgivarna håller med om det. Undersökningen visar också att juridikstudenter tror att utlandsstudier är högre värderat än höga studiebetyg, men den bilden delas inte heller av arbetsgivarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Ingenjören: från nördig till het

Ingenjörens nördstämpel håller på att försvinna. Nu beundrar vi dem som står bakom tekniken. Henrik leder ett av utvecklingsteamen bakom tv-spelet Battlefield 3: ”Folk blir nyfikna och imponerade” Ingenjören är utan tvekan het just nu. Intresset för ingenjörsutbildningar ökar kraftigt och arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer. Samtidigt håller bilden vi har av ingenjören på att förändras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Labbet istället för stranden i sommar

Sju Chalmersstudenter väljer labbet framför stranden i sommar. De forskar fram en ny typ av graviditetstest där en vanlig jästcell manipuleras för att luska ut om man är gravid. Rachel Engeler, 24, pluggar bioteknik och är en av de  studenter som offrar sommarledigheten för att forska i labbet i sommar. Tillsammans med sex andra studenter på Chalmers vill de ta fram ett miljövänligt, billigt ...
Läs mer