Visa allastudier.se som: Mobil

Mässan där du kan få dina drömmar bekräftade

Vad ska du bli när du blir stor? Oavsett om du är stensäker eller känner dig vilsen kan det vara klokt att besöka studentmässan Kunskap & Framtid 
– här får du hjälp att hitta rätt bland valmöjligheterna.

Kunskap & framtid är en årlig mässa med syftet att inspirera unga till vidareutbildning. Hit kommer ett stort antal utställare från bland annat universitet, yrkeshögskolor och arbetslivet. Utställarna är där för att informera om sin verksamhet och svara på frågor om hur man ska gå tillväga för att söka deras utbildningar, eller hur man gör för att ha bäst chans att nå sitt drömyrke.

Om du redan nu vet vad du vill jobba med kan det vara nyttigt att komma i direktkontakt med människor som arbetar i branschen. De kan ge dig användbara tips inför den utbildning som krävs, och hjälpa till att reda ut eventuella frågetecken kring vad yrket innebär. Ett sådant möte kan bekräfta att du är på rätt spår och ge din motivation en ordentlig skjuts, vilket gör det roligare att jobba mot ditt mål.

Är du i stället tveksam kring vad du vill göra efter studenten är mässan en utmärkt plats att inspireras på. I och med att utställarna är många får du ett brett utbud och kan samla information från utbildningar och yrken du är intresserad av sedan tidigare, men även sådana du inte kände till förrän nu.

Fredrik Egelstedt, business manager på Svenska Mässan, berättar att ett besök kan vara givande även om man för tillfället inte är intresserad av att plugga vidare:
– Det är tryggt att få ett personligt möte. Även om du vill ta ett sabbatsår efter gymnasiet kan du ha drömmar om din framtid. Då kan det vara bra att ha besökt mässan, och fått de drömmarna bekräftade.

Ett besök på Kunskap & Framtid låter dig inte bara veta vilka valmöjligheter du har, utan erbjuder även en mängd olika seminarier där du kan lära dig saker du har nytta av nästan oberoende av vilken väg du väljer att gå. Du kan bland annat få tips om hur du bäst utformar ditt cv, hur studentlivet ser ut i olika städer, eller hur du går tillväga om du är intresserad av att plugga utomlands.

Kunskap & Framtid riktar sig främst till gymnasieelever som närmar sig studenten, men också till de som har jobbat i ett par år och nu är intresserade av att byta bana. Fredrik ringar in målet med mässan:
– Besökarna ska finna motivation och bli engagerade i sin egen framtid.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön