Visa allastudier.se som: Mobil

Maxa tiden på Komvux

Komvux är ofta en hållplats på vägen till högskolan som de flesta vill passera så snabbt som möjligt. Vi frågade studie-och yrkesvägledare om hur man läser in sina kurser där så effektivt som möjligt.

Sökfunktion:

Hitta din Komvuxutbildning

Fakta: Komvux

Platsbundet, distans, eller bara tenta av. Heltid, halvtid eller deltid. Parallella kurser eller en i taget. Att plugga in gymnasiekurser på Komvux är i dag flexibelt. Tillsammans med en studie- och yrkesvägledare får man hjälp att lägga upp en studieplan, som är anpassad efter behov och studievana.

– Om man vill snabbläsa ska man välja distans eller prövning eftersom man då själv väljer studietakt. Skillnaden mellan prövning och distans är bland annat kostnaden. I många kommuner tar man ut en avgift för prövning på 500 kronor. När man läser på distans så har man ofta prov och inlämningar som ska göras under kursens gång medan prövning innebär ett större prov på hela kursen, berättar Chris Wigh, studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i Höör.

Cecilia Medina, studie- och yrkesvägledare på Hermods vuxenutbildning, har kontakt med många elever som läser på distans. Hon varnar för att ta sig vatten över huvudet.

– Det är vanligt att jag får revidera studieplaner, för att många är optimistiska och tror att de ska klara kurserna på kort tid. Om det visar sig att man inte klarar det har man alltid möjlighet att förlänga studietiden, säger Cecilia Medina.

Emma Lindvall Bergström, 31, läser in gymnasiekurser, både på plats och på distans, för att kunna läsa vidare till socionom eller förskollärare på högskolan. I början var det tufft att jonglera mellan studier, jobb och familjeliv.

– Det var rörigt i början, fick jag skulle jag vilja göra om första delen av terminen. Jag hade tagit för många kurser parallellt på distans, så det blev mer än heltid. Nu läser jag istället en kurs i taget, berättar Emma Lindvall Bergström.

Tips från studievägledarna
 • Kombinera platsbundna kurser och distans
  Ibland är det en bra idé att kombinera både platsbundna kurser och kurser på distans. En del kurser är krångliga att läsa på distans, till exempel matematik eller kurser med laborationer.
 • Läs hellre en kurs i taget istället för parallellt
  Läser du på distans kan du välja om du ska läsa kurser parallellt eller en i taget. Ett tips är att läsa en kurs i taget, om det är mindre kurser.
 • Rita in timmarna i kalendern
  Strukturera din tid, och schemalägg din tid i almanackan. Ta till i överkant när det gäller tiden för studier så är du på säkra sidan.
 • Träffa handledaren
  Läser du kurser på distans, utnyttja de handledningsträffar som oftast finns tillgängliga på skolan för att ställa frågor. Det tjänar du mycket tid på.
 • Informera familj och vänner så att du får studiero
  Det är viktigt att du gör ditt studieschema tydligt för familj och vänner, så att de respekterar den tid du behöver för att studera.
 • Självdisciplin
  Fundera igenom hur duktig du är på självdisciplin. Om du känner att det inte är din starka sida kanske du ska välja främst platsbundna kurser på Komvux.

Källa: Studievägledarna Chris Wigh, Vuxenutbildningen Höör och Cecilia Medina, Hermods vuxenutbildning.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Pluggade och fick ett nytt liv

För kommunen var det en lönsam investering. För Alina Narmontiene innebar det ett nytt liv. Nu vill Almega, att den så kallade Nacka-modellen ska införas i hela landet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Tipsen som ger dig högskoleplatsen

För dåliga gymnasiebetyg för att komma in på högskolan? Komvux är en av de mest strategiska sätten att få en plats.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön