Visa allastudier.se som: Mobil

Mer matte i nya högskoleprovet

Hösten 2011 hålls det nya högskoleprovet för första gången. Fler frågor och större fokus på matte kräver att du förbereder dig bättre.

I det nya provet är den stora skillnaden att matematikdelen utökats. Johanna Sigalit, handläggare på Högskoleverket säger att provet har fått fler matematiska frågor för att bättre kunna visa hur väl provtagaren skulle klara högskolestudier, där logiskt tänkande spelar en stor roll.

Många tycker det är lite läskigt med mycket matte. Man undrar vad man behöver för att klara det, men det är faktiskt inte svårare än matematik A på gymnasiet, säger Johanna Sigalit.

Johannas bästa förberedelsetips är därför att repetera Matematik A på gymnasiet och att göra övningsproven som finns på studera.nu.

Halahen Zaidane, 19 år, är en av dem som ska skriva det nya högskoleprovet i höst. Hon snubblade på målsnöret vid höstantagningen till juristprogrammetStockholms Universitet och skriver högskoleprovet för att öka chanserna att få en plats i vår. Hon har skrivit högskoleprovet förut men har anmält sig till en förberedande kurs för att vara väl förberedd på de nya delarna av provet.

Matte är inte mitt bästa ämne och jag hoppas att kursen ska ge en introduktion i hur det nya fungerar. Jag är hellre väl förberedd än chockad på provet, säger Halahen.

Testa dig: Klarar du de nya mattefrågorna?

1) Medelvärdet av tio tal är 0. Ett av talen är –5.
Vad är summan av de övriga nio talen?

A: –5
B: 0

C: 5
D: 10

2) 3 < p < 7
6 < q < 9

Kvantitet I: p + q
Kvantitet II: p · q

A: I är större än II
B: II är större än I
C: I är lika med II
D: informationen är otillräcklig

Rätt svar: 1 C, 2 B

Källa: Studera.nu.

Här är nyheterna i provet
 • Fler uppgifter – Antal uppgifter ökar från 122 till 160.
 • Mer matematik – Den kvantitativa delen växer och blir lika stor som den verbala delen. Två nya delar; problemlösning=XYZ och kvantitativa jämförelser=KVA.
 • Ny verbal del Det nya delprovet menings-komplettering (MEK) innebär att man ska sätta in ord i sitt sammanhang.

Källa: Studera.nu.

Så förbereder du dig
 • Kurser
  Vill du, som Halahen, gå en förberedande kurs innan provtillfället finns det kurser genom till exempel upgrades.se. Det finns även många onlinekurser att gå, mot en kostnad.
 • Träna på gamla prov
  studera.nu finns övningsprov som du kan göra gratis.
 • Repetera matten
  Repetera matten från högstadiet och gymnasiet. Svårighetsgraden för de matematiska uppgifterna ligger på gymnasiets Matematik A. Webbplatsen matteboken.se har både övningar och filmer för dig som vill repetera eller lära dig mer matematik.
 • Läs mycket
  En viktig del på högskoleprovet är ordförståelse. Genom att läsa mycket böcker och dagstidningar lär du dig mycket.
 • Öva på ord
  Det finns många olika ordtester på nätet och det finns applikationer för mobiltelefoner. Två exempel är ordprov.se och vetgirig.nu.
Läs mer om högskoleprovet:

Fakta: Högskoleprovet

Så fixar du 2.0 på högskoleprovet

5 vanliga frågor om högskoleprovet

Så får du alla rätt på mattedelen

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskoleprovet: Test och checklista

Nu är det dags att förbereda dig inför högskoleprovet. Här kan du förbereda dig och testa dina kunskaper direkt på nätet. Nyckeln till ett bra provresultat handlar ofta om planering. Har du tänkt igenom allt praktiskt i förväg så behöver du inte fundera på det under provdagen. Då kan du istället fokusera på att få ett bra resultat. Genom att öva i förväg ger du dig själv ett försprång på provdage ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-25

Fler vill skriva högskoleprovet

Nu ökar intresset för att skriva högskoleprovet igen – efter förra höstens nedgång. Provet hålls 27 oktober och 51 300 personer ska skriva. Förra året skedde en minskning av antalet personer som anmälde sig till högskoleprovet med knappt 3 000 personer, i år ökar intresset igen. Det minskade intresset förra året tros bero på det nya provet som infördes, med större fokus på matematik.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-08-20

Så fixar du 2.0 på högskoleprovet

Tove, 18 år, fick 2.0 på högskoleprovet. Men utan att råplugga. Här delar hon med sig av sina bästa tips. Tove Verner-Carlsson kan välja vilken universitetsutbildning hon vill i Sverige. I våras skrev hon högskoleprovet och nådde toppresultatet 2.0. Istället för att råplugga dagarna innan fokuserade hon på kvalserien i hockey. Förberedd var hon ändå.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön