Visa allastudier.se som: Mobil
Michelle tar med sonen till lektionerna på högskolan.

Michelle pluggar med barn:"Det gäller att inte ge sig"

Michelle Engström ville ta vara på sin mammaledighet genom att investera i sig själv och i förlängningen – sin familj. Hennes inställning till att plugga med barn är att det funkar om man vill.

Michelle pluggar på en tvåårig lärcentraförlagd utbildning som ges av Högskolan i Skövde. Själv bor hon i en annan ort. Studierna funkar så att hon har schemalagda föreläsningar precis som vanligt men istället för att se föreläsaren live på plats i Skövde finns han på tv-skärm. Lille Mathias har varit med på föreläsningarna.

-Jag har mailat lärarna och frågat om det är ok att ha honom med mig på lektionerna. Jag brukar också fråga klassen och hittills har det funkat. När Mathias är ledsen går jag ut ur rummet, säger Michelle.

Får offra kvällarna

Michelle erkänner att vissa dagar har det inte varit lätt. När Mathias blev så gammal att han krävde sysselsättning var det svårt för honom att acceptera att mamma var koncentrerad på att ta anteckningar. Michelle fick offra kvällarna och skriva av sina kompisars anteckningar för att komma ikapp. Mycket handlar om att planera sin tid och att ha människor omkring sig som kan hjälpa till vid behov.

-Ibland har jag kommit hem och gråtit, det erkänner jag. Men det gäller att inte ge sig. De dagar man har fått en klapp på axeln och inser att man faktiskt är duktig som fixar det här så känns det riktigt bra igen, säger Michelle.

Folk höjde på ögonbrynen

Michelle berättar att det var många som höjde på ögonbrynen när de förstod att hon skulle börja plugga trots att hon var en så nybliven mamma. De trodde nog att hon skulle vara en av de första som hoppade av utbildningen. För Michelle innebar det att hon sporrades ännu mer att klara av det.

- Min inställning är att det funkar om man vill. Jag ser det som att jag har tagit vara på min mammaledighet. Många kanske tycker att jag borde vara på babysim eller andra aktiviteter med mitt barn men jag valde att investera i mig själv istället för att vara ledig. I förlängningen innebär det att jag investerar i mitt barns framtid. Alternativet kan vara att Mathias har en arbetslös mamma om fem år, säger Michelle.

Sätter rimliga krav på sig själv

Michelle uppmanar andra föräldrar som funderar på att börja plugga att våga ta steget. Men hon betonar vikten av att ta det för vad det är och att inte sätta orimliga krav på sig själv.

-Det är du själv som sätter upp kraven. Jag sa till mig själv att det är ok att ta ett tredje år (utbildningen är tvåårig) eftersom jag inte läser under samma förutsättningar som andra. Det kan hända att jag missar tentor p g a att jag inte får ihop det därhemma, jag missade t ex en tenta när Mathias var sjuk och jag inte kunde lämna bort honom.

Plugga med barn - tips och råd

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 10 nov 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-13

Så får du plugga på dina egna villkor

När du pluggar på distans är det ingen som kontrollerar dig. Lösningen för dig som vill kontrollera din egen tid. "Jobba samtidigt"

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Distansstudier på högskola

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-01-05

Pluggade på distans på NTI-skolan - fick nytt jobb!

En av fördelarna med att välja distansutbildning på NTI-skolan är att du kan jobba och plugga samtidigt. Ann Eriksson är en av NTI-skolans elever som tog steget.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön