Visa allastudier.se som: Mobil

Mindful eating – bli medveten i ditt ätande

Vet du varför du väljer att äta? En kurs i Mindful eating tränar dig i att bli medveten om vad, hur och framförallt varför du äter och riktar sig till dig som vill ta kontroll över ditt ätande.  Vi tittar närmare på den enda lärarledda kursen som finns i Sverige.

Elin Borg driver den enda kursen med fysiska träffar som finns i Sverige i mindful eating. Hon är socionom, kostrådgivare och mindfulness-instruktör och sammanför sina kunskaper och erfarenheter i sexveckorskursen mindful eating. Tidigare i år kom även hennes bok Mindful eating – lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande.

De allra flesta vill skapa ett bättre ätande och vara mer närvarande när man äter. Under kursen lär du känna din kropp, vilket gör att du automatiskt vill äta något som kroppen mår bra av. Det är också ett förhållningssätt som du behåller hela livet och kan inte jämföras med olika bantningsdieter som man oftast följer en kortare tid, berättar Elin.

Under hela kursen för kursdeltagarna en Dagbok för medvetet ätande för att öka medvetenheten om varför det äter. Varje gång de stoppar något i munnen kryssar de i av vilken anledning som de väljer att äta.

– Det blir ofta en ögonöppnare, man äter inte alltid för att man är hungrig.  Vill man äta för att man är ledsen eller uttråkad leder kursen ofta att man slutar med det, eftersom man har blivit medveten om att man äter för att kompensera för något annat. Maten är inte problemet, utan det är andra orsaker som ligger bakom.

Under första delen av kursen ligger fokuset på att medvetandegöra sitt ätande och allt som påverkar ätandet. Den andra delen av kursen är en förändringsfas, där man bryter vanemönster och hittar strategier som gör att vi kan välja bort det kompensatoriska ätandet och istället äter när vi är hungriga eller medvetet väljer att äta.

Det låter kanske konstigt, men hjärnan är formbar. Begreppet neuroplasticitet innebär att hjärnan omformas och blir starkare i de delar som man använder, medan andra delar försvagas om de inte används. Genom mindfulness-träning kan vi öva oss på att istället för att använda reptilhjärnan där man agerar efter impulser, använda en annan del av hjärnan och därmed ta makten över våra beslut och tänka efter innan vi handlar.

Fakta om kursen

Kursen pågår i 6 veckor à 2 timmar varje gång

Ges i Göteborg men Elin Borg har planer att även starta igång i Stockholm och Malmö

Kursavgift: 2490 kr

För den som inte har möjlighet att gå kursen finns boken ”Mindful Eating – lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande” som säljs hos de flesta bokhandlare på nätet.

Det finns också en e-kurs i mindful eating, som arrangeras av annan kursarrangör med annat kursinnehåll.

Hitta liknande kurser

Kurser i yoga/mindfulness

Kurser i hälsa/friskvård

Kurser i mat/dryck

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 15 aug 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-09

Lakrits på kvällskurs – det nya svarta

Har du inget att göra på kvällen? Det senaste inom kursvärlden är after work med olika teman. Här hittar du höstens bästa kurser. Till Medborgarskolan i Stockholm kan man dra med sig kollegerna och gå på lakritsprovning efter jobbet. Enligt Eva Levin, verksamhetschef på Medborgarskolan, är lakrits det nya svarta. – Lakrits är det som gäller just nu, det är jättepopulärt, säger hon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Vill du gå en kurs i duvmatning?

Medborgarskolan i Stockholm har skapat en internetsnackis med sin kurs i duvmatning, där deltagarna bland annat ska lära sig att kasta brödbitar utan att träffa duvorna i huvudet. – Ja, vi har hört att den diskuteras, skrattar Paula Ludewig på Medborgarskolans marknadsavdelning. Det är roligt att den får så mycket uppmärksamhet, det hade vi aldrig kunnat tro.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-28

Fler svenskar vill lära sig arabiska

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. Hitta din språkutbildning Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. – I våras var första gången som vi upplevde ett söktryck till ara ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön