Visa allastudier.se som: Mobil

Mindful eating – bli medveten i ditt ätande

Vet du varför du väljer att äta? En kurs i Mindful eating tränar dig i att bli medveten om vad, hur och framförallt varför du äter och riktar sig till dig som vill ta kontroll över ditt ätande.  Vi tittar närmare på den enda lärarledda kursen som finns i Sverige.

Elin Borg driver den enda kursen med fysiska träffar som finns i Sverige i mindful eating. Hon är socionom, kostrådgivare och mindfulness-instruktör och sammanför sina kunskaper och erfarenheter i sexveckorskursen mindful eating. Tidigare i år kom även hennes bok Mindful eating – lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande.

De allra flesta vill skapa ett bättre ätande och vara mer närvarande när man äter. Under kursen lär du känna din kropp, vilket gör att du automatiskt vill äta något som kroppen mår bra av. Det är också ett förhållningssätt som du behåller hela livet och kan inte jämföras med olika bantningsdieter som man oftast följer en kortare tid, berättar Elin.

Under hela kursen för kursdeltagarna en Dagbok för medvetet ätande för att öka medvetenheten om varför det äter. Varje gång de stoppar något i munnen kryssar de i av vilken anledning som de väljer att äta.

– Det blir ofta en ögonöppnare, man äter inte alltid för att man är hungrig.  Vill man äta för att man är ledsen eller uttråkad leder kursen ofta att man slutar med det, eftersom man har blivit medveten om att man äter för att kompensera för något annat. Maten är inte problemet, utan det är andra orsaker som ligger bakom.

Under första delen av kursen ligger fokuset på att medvetandegöra sitt ätande och allt som påverkar ätandet. Den andra delen av kursen är en förändringsfas, där man bryter vanemönster och hittar strategier som gör att vi kan välja bort det kompensatoriska ätandet och istället äter när vi är hungriga eller medvetet väljer att äta.

Det låter kanske konstigt, men hjärnan är formbar. Begreppet neuroplasticitet innebär att hjärnan omformas och blir starkare i de delar som man använder, medan andra delar försvagas om de inte används. Genom mindfulness-träning kan vi öva oss på att istället för att använda reptilhjärnan där man agerar efter impulser, använda en annan del av hjärnan och därmed ta makten över våra beslut och tänka efter innan vi handlar.

Fakta om kursen

Kursen pågår i 6 veckor à 2 timmar varje gång

Ges i Göteborg men Elin Borg har planer att även starta igång i Stockholm och Malmö

Kursavgift: 2490 kr

För den som inte har möjlighet att gå kursen finns boken ”Mindful Eating – lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande” som säljs hos de flesta bokhandlare på nätet.

Det finns också en e-kurs i mindful eating, som arrangeras av annan kursarrangör med annat kursinnehåll.

Hitta liknande kurser

Kurser i yoga/mindfulness

Kurser i hälsa/friskvård

Kurser i mat/dryck

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 15 aug 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-14

5 pluggtips från Allakando - Privatundervisning, kurser & läxhjälp

Vi på Allakando jobbar dagligen med läxhjälp och vi måste erkänna att vi älskar plugg – att få lära oss nya saker och att utvecklas som personer. Här kommer våra bästa pluggtips!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kompletterande utbildningar

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGAR HAR UPPHÖRT Kompletterande utbildningar erbjuder en spännande mix av utbildningar. Anordnarna är privata, men står under statlig tillsyn. Passar kompletterande utbildning dig? Hitta utbildningar Sök bland alla kompetterande utbildningar i Sverige. Tillsyn och kontroll Alla kompletterande utbildningar är ställda under statlig tillsyn.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-10

Han lär oss skriva poptexter i vår

En ny generation av skånska hitmakare ska fostras vid Folkuniversitetet i vår. En ny generation av skånska hitmakare ska fostras vid Folkuniversitetet i Malmö i vår. Carl Johan Lundgren, sångare och låtskrivare i Malmöbandet Vit Päls, leder kursen i poplyrik och han är övertygad om att det bor en textförfattare i oss alla. - Det är klart, så länge man är road av vad man kan göra med språket i komb ...
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön