Visa allastudier.se som: Mobil

Modedesigner – inspireras av världen

Glamour, resor och vackra människor är en del av yrket. Men också press att vara kreativ och tuff konkurrens. Att jobba som modedesigner kräver sin man – eller kvinna.

Så får du jobbet

Pia Mouwitz är utbildningsledare på Textilhögskolan i Borås och har mångårig erfarenhet från branschen.

– Det här är ett yrke där det är ett högt tempo och händer mycket. Varje säsong är ny och det är stor variation. Oavsett vilket företag man jobbar för så utvecklas man med kollektionen, berättar Pia.

Det är också en bransch som attraherar många och det tillhör att visa upp vad man går för. Ska du vara med och få något sålt, gäller det att ligga på, och det finns många starka viljor.

– De som utbildar sig hos oss är ofta väldigt målinriktade och fokuserade... och uthålliga.

Att jobba som modedesigner innebär ofta en hel del resor.

– Man reser ibland för att få inspiration inför nya kollektioner och då handlar det om att känna av hur en kultur är men det kan också handla om en mer affärsmässig sida som handlar om att besöka t ex mässor och prata om sina plagg, berättar Pia.

Som modedesigner handlar mycket om att komma in på de rätta skolorna, och det kan vara lite knixigt och kräver ofta att man försöker flera gånger.

Vad är viktigt för att komma in hos er?

– Det är viktigt att man vågar tänka fritt, men man behöver inte ha utvecklat en egen stil, det gör man så småningom. Vi kräver inte så mycket teoretiska kunskaper utan det viktiga är portfolion, där man visar upp jobb man har gjort tidigare, illustrationer och så vidare, säger Pia.

Tips för att komma in på utbildningen

1. Teckna och måla mycket.

2. Lär dig sy och rita mönster.

3. Håll på mycket med kläder.

4. Var med när det händer saker i modebranschen.

5. Ha en optimistisk inställning! Det kan vara lite trixigt att komma in på utbildningarna och det kan ta några år. Tänk på att det inte finns bara en bra väg att gå – det finns många.

Här är utbildningarna

Det finns tre högskolor som erbjuder treåriga program, Textilhögskolan (Högskolan i Borås), Beckmans Designhögskola och Konstfack.

För att komma in på de högre utbildningarna krävs ofta att du har gått någon form av grundutbildning. Vissa har gått hantverksprogrammet på gymnasiet. Andra har valt inriktning efter gymnasiet och går grundutbildningar t ex på Tillskärarakademin som har flera olika utbildningar – exempelvis "Mönsterkonstruktion med sömnad", "Basår – konstruktion och design" eller grundkurser såsom "Grundläggande modedesign", "Mönsterkonstruktion" mm.

Malmö TIllskärarakademi"Jag vill utbilda mig så mycket som möjligt"

Josefin Runquist, 21 år från Malmö är mitt uppe i de hektiska förberedelserna inför sitt livs första visning. Som elev på Malmö Tillskärarakademi ska hon om en vecka presentera fyra uppsättningar på temat "Royal Ascot" för allmänheten på catwalken.

– Royal Ascot-stilen är om du tänker hästkapplöpningar i England, lite kungligt med extravaganta hattar, eleganta kvinnliga former, berättar Josefin.

Vad är viktigt när man skapar en kreation?

– Att man har en egen stil och att det finns en röd tråd genom hela temat. Man ska tänka på silhuetter, att det händer mycket, tycker Josefin.

Josefin har valt att gå utbildningen "Mönsterkonstruktör/ Direktris" för att få en god grund inför kommande studier i modedesign.

– Min dröm är att plugga modedesign i Borås och då behöver man den här grunden i mönsterkonstruktion.

För att få in en fot i modebranschen handlar det mycket om att komma in på rätt skolor. Men att komma in på utbildningarna är inte helt lätt.

– Man kan kämpa genom att  jobba sig fram men jag vill utbilda mig så mycket som möjligt. Till hösten har jag sökt en ettårig förberedande kurs på högskolan i Borås, för att få mer erfarenhet att göra modeskisser, sen hoppas jag att jag kommer in på det treåriga programmet, berättar Josefin.

Läs mer:

Textil – en karriär med möjligheter

Modestudier – i Milano eller Borås?

Studera mode på högsta nivå

Älska mode – plugga hantverk

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

NASA har hittat nytt liv

Forskare: Den borde inte kunna växa men gör det ändå. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-20

10 utbildningar som ger högst lön

Efter att du pluggat klart är det dags att få jobb. Välj rätt utbildning så kan din lön bli riktigt hög. Här hittar du lönetoppen. 10 utbildningar i topp Källa: Svenskt Näringsliv, 2011. 2 FRÅGOR till Lars Bergman, rektor på Handelshögskolan: Enligt ny statistik kommer Handelshögskolan i Stockholm på andra plats i löneligan. Hur kan ni bli ännu bättre?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-22

Svenska universitet rasar i rankning

De svenska universiteten fortsätter rasa i Times Higher Education:s rankningslista på de bäst ansedda universiteten i världen. Bara Karolinska institutet har fått ett bättre resultat. Varje år rankas världens bästa universitet i en lista som heter ”World reputation ranking” och görs av brittiska Times Higher Education. Undersökningen baseras på enkätsvar från 60 000 akademiker om vilket universite ...
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön