Visa allastudier.se som: Mobil

Modedesigner – inspireras av världen

Glamour, resor och vackra människor är en del av yrket. Men också press att vara kreativ och tuff konkurrens. Att jobba som modedesigner kräver sin man – eller kvinna.

Så får du jobbet

Pia Mouwitz är utbildningsledare på Textilhögskolan i Borås och har mångårig erfarenhet från branschen.

– Det här är ett yrke där det är ett högt tempo och händer mycket. Varje säsong är ny och det är stor variation. Oavsett vilket företag man jobbar för så utvecklas man med kollektionen, berättar Pia.

Det är också en bransch som attraherar många och det tillhör att visa upp vad man går för. Ska du vara med och få något sålt, gäller det att ligga på, och det finns många starka viljor.

– De som utbildar sig hos oss är ofta väldigt målinriktade och fokuserade... och uthålliga.

Att jobba som modedesigner innebär ofta en hel del resor.

– Man reser ibland för att få inspiration inför nya kollektioner och då handlar det om att känna av hur en kultur är men det kan också handla om en mer affärsmässig sida som handlar om att besöka t ex mässor och prata om sina plagg, berättar Pia.

Som modedesigner handlar mycket om att komma in på de rätta skolorna, och det kan vara lite knixigt och kräver ofta att man försöker flera gånger.

Vad är viktigt för att komma in hos er?

– Det är viktigt att man vågar tänka fritt, men man behöver inte ha utvecklat en egen stil, det gör man så småningom. Vi kräver inte så mycket teoretiska kunskaper utan det viktiga är portfolion, där man visar upp jobb man har gjort tidigare, illustrationer och så vidare, säger Pia.

Tips för att komma in på utbildningen

1. Teckna och måla mycket.

2. Lär dig sy och rita mönster.

3. Håll på mycket med kläder.

4. Var med när det händer saker i modebranschen.

5. Ha en optimistisk inställning! Det kan vara lite trixigt att komma in på utbildningarna och det kan ta några år. Tänk på att det inte finns bara en bra väg att gå – det finns många.

Här är utbildningarna

Det finns tre högskolor som erbjuder treåriga program, Textilhögskolan (Högskolan i Borås), Beckmans Designhögskola och Konstfack.

För att komma in på de högre utbildningarna krävs ofta att du har gått någon form av grundutbildning. Vissa har gått hantverksprogrammet på gymnasiet. Andra har valt inriktning efter gymnasiet och går grundutbildningar t ex på Tillskärarakademin som har flera olika utbildningar – exempelvis "Mönsterkonstruktion med sömnad", "Basår – konstruktion och design" eller grundkurser såsom "Grundläggande modedesign", "Mönsterkonstruktion" mm.

Malmö TIllskärarakademi"Jag vill utbilda mig så mycket som möjligt"

Josefin Runquist, 21 år från Malmö är mitt uppe i de hektiska förberedelserna inför sitt livs första visning. Som elev på Malmö Tillskärarakademi ska hon om en vecka presentera fyra uppsättningar på temat "Royal Ascot" för allmänheten på catwalken.

– Royal Ascot-stilen är om du tänker hästkapplöpningar i England, lite kungligt med extravaganta hattar, eleganta kvinnliga former, berättar Josefin.

Vad är viktigt när man skapar en kreation?

– Att man har en egen stil och att det finns en röd tråd genom hela temat. Man ska tänka på silhuetter, att det händer mycket, tycker Josefin.

Josefin har valt att gå utbildningen "Mönsterkonstruktör/ Direktris" för att få en god grund inför kommande studier i modedesign.

– Min dröm är att plugga modedesign i Borås och då behöver man den här grunden i mönsterkonstruktion.

För att få in en fot i modebranschen handlar det mycket om att komma in på rätt skolor. Men att komma in på utbildningarna är inte helt lätt.

– Man kan kämpa genom att  jobba sig fram men jag vill utbilda mig så mycket som möjligt. Till hösten har jag sökt en ettårig förberedande kurs på högskolan i Borås, för att få mer erfarenhet att göra modeskisser, sen hoppas jag att jag kommer in på det treåriga programmet, berättar Josefin.

Läs mer:

Textil – en karriär med möjligheter

Modestudier – i Milano eller Borås?

Studera mode på högsta nivå

Älska mode – plugga hantverk

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så pluggar du dig till Youtube-toppen

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Högskola

Studier på högskola och universitet leder till en akademisk examen, som kandidat, magister eller masterexamen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-22

Utbildningarna som lönar sig mest

Är det lönt att plugga? Tittar man på det enbart ekonomiskt är svaret både ja och nej, beroende på vilken utbildning och yrke man väljer. Vi tittar närmare på vilka utbildningar man ska välja för jackpot i plånboken.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön