Visa allastudier.se som: Mobil

"Modeshowen var en bekräftelse på att jag lyckats"

Johanna Grossmann har nyligen kommit hem från Florens i Italien. Under tre år har hon studerat modedeesign och levt i en av världens absoluta konst- och modemetropoler.

Från musik till modedesign

Kreativitet är en stor del av Johannas personlighet, hon har alltid hållit på med musik och gick musikgymnasium på gymnasiet. Sista året på gymnasiet väcktes intresset för modedesign. Hon började göra modeskisser, följa modebloggar och läsa modemagasin. Samtidigt började hon botanisera i utbudet av modeutbildningar världen över.

– Anledningen till att jag fastnade för den här utbildningen var att IBS hade en klar och tydlig information om utbildningen och visade tidigare elever som berättade om hur de hade haft det. Det gick ett år innan jag sökte, det kändes som att ”jag kommer inte klara det, gå från musik till modedesign”, säger Johanna.

Privat

Hjälp med ansökan genom IBS

Till slut bestämde sig Johanna för att följa sin passion, och ansökte till utbildningen genom IBS.

Jag fick all hjälp praktiskt genom IBS, jag åkte ensam så det var tryggt. De fixade lägenhet åt mig innan jag åkte, berättar Johanna.

Jag tänkte att jag börjar med ett år så får vi se. Men jag kände från början att det var helt rätt, utbildningen var fruktansvärt kul, jag utvecklades mycket som människa och jag lärde mig otroligt mycket, säger Johanna entusiastiskt.

Inga förkunskaper i italienska

IBS var tydliga med att man inte behövde några förkunskaper i italienska, trots att det var undervisningsspråket på utbildningen. Johanna hade varken studerat italienska eller mode innan hon åkte.

Det var en utmaning, jag ville verkligen lära mig italienska och från dag ett fick vi försöka göra oss förstådda på italienska, berättar Johanna.

I hennes klass var ungefär hälften italienare och hälften utlänningar, och första året delade man upp klassen, italienarna hade lektioner för sig och utlänningarna, som inte hade så goda italienskakunskaper blandade språklektioner med modelektioner.

Undervisningen var på italienska men i början tog lärarna hänsyn till att vi inte kunde språket och de flesta kunde ju engelska också. Från år två var det bara italienska som gällde.

"Kände mig som en sur italiensk gubbe"

Johanna blev kvar i Florens. Hennes resonemang var att ett år bara är en grundutbildning och att dessutom få bo utomlands, i en av Italiens, och kanske världens vackraste städer Florens var värt pengarna det kostade.

– Så fort man gick utanför dörren i början så tänkte man ”shit vad vackert det är”. Sen blir det ju vardag var man än bor och efter ett tag störde man sig på alla turister. Jag kände mig som en sur italiensk gubbe som tyckte att turisterna skulle flytta på sig när jag kom, skrattar Johanna.

Privat

Modeshow avslutade utbildningen

Sista året handlade mycket om den modeshow skolan anordnade som en sista sprakande fest där eleverna visade upp sina kollektioner. Johanna berättar engagerat om den långa process som leder fram till ögonblicket när man får se sina egna kreationer visas upp på catwalken.

Från temat ”Not in earth – not on the ground” skissades outfits fram och sen följde tygval, färgval, budgetberäkningar, prototyper, produktion av den riktiga kollektionen och sedan provsittningar med modeller. Slutligen, de sista två veckorna, finslipas allt på de riktiga modellerna för att allt ska sitta som det ska.

– Sista veckan var det ingen som sov, men det var det värt. Det var så häftigt på showen att få känna att det här är det jag har jobbat för alla tre år. Det var en sådan bekräftelse, att känna att jag har lyckats, säger Johanna.

Fakta om utbildningen och IBS

Utbildningens innehåll
Följande kurser ingår i första året på modedesignutbildningen:

- Fashion illustration 1 & 2
- Collection 1 & 2
- Pattern design 1 & 2
- History of costume 1 & 2
- Life drawing
- Prototypes

Språkkurs i italienska
Under det första året på utbildningen ingår en språkkurs i italienska. Det innebär ca 90 timmars språkkurs vilket sker pararellt med dina fackstudier.

Flexibel längd
Du väljer själv om du vill läsa ett, två eller tre år. Väljer du att studera tre år får du en BA degree från University of Wales i England.

Förkunskaper
Du behöver varken förkunskaper eller arbetsprover för att ansöka till IBS utbildning. Om du har förkunskaper kan du få en individuell studieplan och möjligheten att studera på en högre nivå.

Boende
Under första året är boendet inkluderat i IBS utbildningspaket. Du bor i möblerade andrahandslägenheter i centrala Florens.

Andra designutbildningar i Florens
Förutom modedesign kan du även studera inredningsdesign och grafisk design i Florens genom IBS.

Mer information om utbildningen och hur du ansöker

Senast uppdaterad: 15 jun 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-08-21

TOEFL – språktest i engelska

TOEFL mäter din förmåga att använda och förstå engelska på universitetsnivå. Det är det största och vanligaste språktestet i engelska och används av universitet i hela världen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Guide: Plugga med Erasmus

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus får du chansen: Här får du råd. Nathalie pluggade i Spanien. Tips och råd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-08-07

Udda sabbatsår: Cyklade death road

Hon har upplevt Machu Picchu, och har cyklat death road i Bolivia. Karin gjorde sitt sabbatsår till ett riktigt äventyr.

Läs mer