Visa allastudier.se som: Mobil
Naturälskare - här hittar du karriären

Naturälskare – här hittar du karriären

Betyder sommaren att du klättrar i träd, planterar buskar och ständigt har jord under naglarna? Det finns perfekta utbildningar för dig. Och arbetsmarknaden ser ljus ut.

Gillar du att jobba med växter och jord kan du få jobba både högt och lågt – bokstavligt talat. Utbilda dig till trädgårdsmästare och gräv gropar, bli arborist och klättra i träd eller jobba med helheten som landskapsarkitekt.

Så ser arbetsmarknaden ut

Enligt HSV:s rapport ”Etablering på arbetsmarknaden” från 2010 ser arbetsmarknaden riktigt bra ut för den som utbildat sig inom trädgårds- och landskapsbranschen.

Två år efter examen var hela 98 procent etablerade på arbetsmarknaden av dem som utbildat sig till landskapsarkitekt. Motsvarande siffra för lantmästare och landskapsingenjörer var 81 procent. Bland agronomer hade 87 procent fått jobb.

"Vi måste kunna ta hand om miljön"

När AllaStudier får tag på Rikard Holst, 24, ska han iväg och ta jordprover. Han pratar snabbt och passionerat om sina studier till hortonom.

– Det är stimulerande att se hur genialt en växt är uppbyggd! utbrister han.

Som son till två tomatodlande föräldrar berättar Rikard om hur han växte upp i en trädgårdsmiljö och att han alltid varit trädgårdsintresserad. Där blev han förtjust i odling och växter. På gymnasiet gick han naturvetenskapsprogrammet och nu ska han börja sitt fjärde år av fem på hortonomprogrammet vid SLU i Alnarp.

Rikard poängterar att hortonomutbildningen är bred. När han är färdig kan han bland annat bli trädgårdsrådgivare, marknadsförare, odlingsrådgivare, ekonom inom trädgårdssektorn, odlare eller jobba med förädling i labb.

Vad är det som lockar med jobbet?

– Det är inne på tapeten, allt med mat och miljö grundas på vad vi gör i naturen. Det är ett framtidsbudskap, att vi måste kunna ta hand om miljön och få en fördjupad kunskap inom hållbar odling.

Med dagens debatter om övergödda sjöar och farlig mat kan man som vanlig människa ha svårt att sätta sig in i allt som händer med kemikalier inom jordbruk och odling. Det är ett av skälen till varför hortonomer behövs.

– Du måste inte ha koll på farliga medel. Men någon måste kunna det för att du ska känna dig trygg, säger Rikard.

Rikard tipsar: Vem borde bli bli hortonom?

  • Alla kan! Man måste inte ha en praktisk bakgrund som jag, många kursare är bara intresserade av ämnet.
  • Ett biologiintresse är en fördel. Gilla naturen!
  • Du bör vilja tro på den svenska odlingen, se möjligheterna. Visst är det kallt i Sverige och så, men det gäller att vara innovativ.

Läs mer:

Guide: Miljö är det nya svarta

Sök de heta gröna utbildningarna

Tropisk marinbiologi – med paradiset som arbetsplats

När bisysslan blir ett yrke

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter. Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-20

Plugga juridik – jobba där du vill

Jurister är inte bara advokater och domare. Möjligheterna är många: Du kan få jobba med försäkringar, asylfrågor och ekonomi. Linn siktar mot Europa. En jurist kan jobba inom en mängd branscher. Med en juristexamen i ryggen kan du fortsätta och bli åklagare, domare eller advokat – men en jurist kan också jobba inom förvaltning, försäljning och inköp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Studera och utveckla dataspel

Guide: Kombinera underhållning och karriär. Med rätt utbildning kan du få jobb inom dataspelsbranschen. Arbetsgivaren ger tips. Johannes pluggar spelutveckling. Här hittar du rätt länkar.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön