Visa allastudier.se som: Mobil
Naturälskare - här hittar du karriären

Naturälskare – här hittar du karriären

Betyder sommaren att du klättrar i träd, planterar buskar och ständigt har jord under naglarna? Det finns perfekta utbildningar för dig. Och arbetsmarknaden ser ljus ut.

Gillar du att jobba med växter och jord kan du få jobba både högt och lågt – bokstavligt talat. Utbilda dig till trädgårdsmästare och gräv gropar, bli arborist och klättra i träd eller jobba med helheten som landskapsarkitekt.

Så ser arbetsmarknaden ut

Enligt HSV:s rapport ”Etablering på arbetsmarknaden” från 2010 ser arbetsmarknaden riktigt bra ut för den som utbildat sig inom trädgårds- och landskapsbranschen.

Två år efter examen var hela 98 procent etablerade på arbetsmarknaden av dem som utbildat sig till landskapsarkitekt. Motsvarande siffra för lantmästare och landskapsingenjörer var 81 procent. Bland agronomer hade 87 procent fått jobb.

"Vi måste kunna ta hand om miljön"

När AllaStudier får tag på Rikard Holst, 24, ska han iväg och ta jordprover. Han pratar snabbt och passionerat om sina studier till hortonom.

– Det är stimulerande att se hur genialt en växt är uppbyggd! utbrister han.

Som son till två tomatodlande föräldrar berättar Rikard om hur han växte upp i en trädgårdsmiljö och att han alltid varit trädgårdsintresserad. Där blev han förtjust i odling och växter. På gymnasiet gick han naturvetenskapsprogrammet och nu ska han börja sitt fjärde år av fem på hortonomprogrammet vid SLU i Alnarp.

Rikard poängterar att hortonomutbildningen är bred. När han är färdig kan han bland annat bli trädgårdsrådgivare, marknadsförare, odlingsrådgivare, ekonom inom trädgårdssektorn, odlare eller jobba med förädling i labb.

Vad är det som lockar med jobbet?

– Det är inne på tapeten, allt med mat och miljö grundas på vad vi gör i naturen. Det är ett framtidsbudskap, att vi måste kunna ta hand om miljön och få en fördjupad kunskap inom hållbar odling.

Med dagens debatter om övergödda sjöar och farlig mat kan man som vanlig människa ha svårt att sätta sig in i allt som händer med kemikalier inom jordbruk och odling. Det är ett av skälen till varför hortonomer behövs.

– Du måste inte ha koll på farliga medel. Men någon måste kunna det för att du ska känna dig trygg, säger Rikard.

Rikard tipsar: Vem borde bli bli hortonom?

  • Alla kan! Man måste inte ha en praktisk bakgrund som jag, många kursare är bara intresserade av ämnet.
  • Ett biologiintresse är en fördel. Gilla naturen!
  • Du bör vilja tro på den svenska odlingen, se möjligheterna. Visst är det kallt i Sverige och så, men det gäller att vara innovativ.

Läs mer:

Guide: Miljö är det nya svarta

Sök de heta gröna utbildningarna

Tropisk marinbiologi – med paradiset som arbetsplats

När bisysslan blir ett yrke

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-20

Guide: Så tar du dig in i mediebranschen

Mediebranschen glittrar och lockar många. Samtidigt är det vagt vilka yrken som finns och hur man når dit. Vi tipsar om utbildningarna och träffar Caroline som har skrivit en hel bok  med tips från medieprofiler hur man lyckas i branschen. Caroline Lidman är 20-åringen med en fascination för mediabranschen. Den har lett henne via mediastudier och praktik inom branschen till boken "Mediakåt - ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-28

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö. Sökfunktion: Hitta din designutbildning Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtid ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-05

Guide: Välj rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön