Visa allastudier.se som: Mobil

Nians betyg visar din framtid

Dina betyg i nian spelar en roll för dina framtida val. De kan visa vart du ska bo och vem du kommer att välja som partner.

Unga med höga betyg i nian väljer i större utsträckning att flytta till storstäderna efter sin examen. Sofia Tano från Umeå universitet har studerat detta med hjälp av registerdata där hon har gjort en analys av ungas flyttmönster, från deras första flytt fram till de nått 30-årsåldern.

– Folk med högre betyg studerar vidare i en högre i en högre utsträckning. De är också mer mobila och lämnar sin region och flyttar till städer där universiteten finns, säger Sofia Tano.

Studien har också visat att betygen spelar in vid val av partner, en högutbildad person väljer ofta en högutbildad partner.

Mohamad Kassem, 23, Emma Klint, 21 och Fredrik Spansk, 20 är från olika delar i Sverige, men har alla valt att studera vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. De tror att niana betyg bara är en av många faktorer till ens val i livet.

– I nian är det första gången man får sina betyg svart på vitt och det kan ge ett självförtroende när man sedan fortsätter att plugga på gymnasiet, säger Emma Klint, ursprungligen från Norrköping.

Läs också

Här är yrken vi ärver

Här finns jobben 2018

Linnea Holgersson
Senast uppdaterad: 20 mar 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så får du jobba med stjärnorna

Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor. Tränare, ekonomer och massörer är bara några av de yrkesgrupper som behövs för att ett evenemang ska fungera.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-10-16

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Arbetsförmedlingens senaste prognos i veckan visar att fler och fler får jobb och att arbetslösheten minskar den närmaste tiden. För att vara säker på att få jobb, kolla in listan på vilka utbildningar som säkrast leder till jobb. Heta yrken som leder till jobb Det behövs både högskoleingenjörer och civilingenjörer med lite längre utbildning. Populärast är ingenjörer inom bygg- och anläggning, elk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Så fixar du kontoret ovan molnen

Victor Pedersén har ett tydligt karriärmål, att bli pilot. Men hur lyckas man nå dit? Studentrekryterarna på Sveriges största pilotskolor tipsar. Hitta din pilotutbildning Victor går just nu samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på JENSEN gymnasium Södra i Stockholm. Ända sedan tidig ålder har han drömt om att bli pilot. – Jag var 3-4 år när jag flög första gången och redan ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön