Visa allastudier.se som: Mobil

Nians betyg visar din framtid

Dina betyg i nian spelar en roll för dina framtida val. De kan visa vart du ska bo och vem du kommer att välja som partner.

Unga med höga betyg i nian väljer i större utsträckning att flytta till storstäderna efter sin examen. Sofia Tano från Umeå universitet har studerat detta med hjälp av registerdata där hon har gjort en analys av ungas flyttmönster, från deras första flytt fram till de nått 30-årsåldern.

– Folk med högre betyg studerar vidare i en högre i en högre utsträckning. De är också mer mobila och lämnar sin region och flyttar till städer där universiteten finns, säger Sofia Tano.

Studien har också visat att betygen spelar in vid val av partner, en högutbildad person väljer ofta en högutbildad partner.

Mohamad Kassem, 23, Emma Klint, 21 och Fredrik Spansk, 20 är från olika delar i Sverige, men har alla valt att studera vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. De tror att niana betyg bara är en av många faktorer till ens val i livet.

– I nian är det första gången man får sina betyg svart på vitt och det kan ge ett självförtroende när man sedan fortsätter att plugga på gymnasiet, säger Emma Klint, ursprungligen från Norrköping.

Linnea Holgersson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Djurvård – mer än bara djur

Yrken där man jobbar med djur är poppis och söktrycket är hårt på landets utbildningar till djursjukskötare och veterinär. – Det är många som söker till de här utbildningarna, framförallt kvinnor som är intresserade av att jobba med vård kombinerat med djur, berättar Per Edenhamn, studie- och yrkesvägledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Men att jobba med djurvård är så mycket mer än bar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön