Ninjadräkt som overall
07 okt 2021

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter.

Ninjadräkt

Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter. Geflabandet i Gävle har rosa labbrockar, farkostteknikerna vid KTH har B-frack och spelutvecklarna vid Högskolan på Gotland har ninjadräkt. Men vanligast är den standardiserade helkroppsoverallen.

Färgen på overallen definierar vilket program du studerar eller i vilken förening du är engagerad. Vad färgerna betyder beror på var du pluggar. Sophie Gudmann Knutsson, vice ordförande vid Linköpings Tekniska studentkår LinTek, berättar att overallen kan ha ”hur mycket färger som helst” och att hennes egen programoverall från Grafisk Design är mörkgrön med guldrevärer och av hängslemodell.

Om man går med i ett festeri har man en hel outfit att använda, ofta bestående av skjorta, hängsleoverall, frack och skor, ibland även strumpor om overallen har trekvartsben, säger Sophie.

I Göteborg är uppfinningsrikedomen inte sämre.

– Några kommittéer har specialsydda overaller med grenen nere vid smalbenen, medan andra har attiraljer som sys fast på overallen, såsom speciella revärer eller liknande, säger Chalmers Studentkårs ordförande Jonas Otterheim.

Sex med varandra

Vanliga färger på landets overaller är röd, orange, grön, rosa, cerise, khaki, grå, vit, mörkblå, gul och svart. Ibland är overallen enfärgad, ibland har den fler färger. Ivan Milles, ordförande för Tekniska Högskolans Studentkår i Stockholm, förklarar:

Bara i Stockholm finns det tre olika gula overaller, till exempel. Ute i landet är det vanligt att man syr ihop delar av olikfärgade overaller för att komma runt det trista faktumet att färgerna helt enkelt börjar ta slut. I Stockholm finns Naturvetenskapliga föreningen vid SU som har vita overaller med gröna ben och armar, eller Medicinska föreningen vid KI som har fyrdelade overaller i rött, vitt, gult och blått.

Lund och Stockholm har tydliga regler kring vad byten av delar på overallen betyder. Bland annat innebär ett kragbyte att man haft sex med varandra, och ett byte av byxben eller ärmar att man är vänner. I Linköping visar ett byte av byxben att man är tillsammans med varandra, medan man på Chalmers inte byter overalldelar.

Får aldrig tvättas

Hur man smyckar sin overall är viktigt. Märken för sektioner och föreningar ska sitta på rätt platser, och andra märken ska också berätta en historia om bäraren. Det kan handla om fester, resmål och annat du tycker är kul. Vissa overaller kan vara klädda med hundratals märken.

– Märken brukar vi inte byta, man köper sitt eget märke och syr eller limmar på det på sin overall, säger Sophie Gudmann Knutsson.

Enligt Ivan Milles är det inte så svårt att ”läsa en ovve”. Märken, skrivna hälsningar och bytta delar kan avslöja mycket om en person.

– Genom en snabb blick på en ovve kan man oftast få reda på var och vad en person pluggar, hur länge den har pluggat, hur aktiv och inom vilka områden, om man varit på gemensamma festresor, personens namn och se vilka andra i närheten som är kompisar med personen, säger Ivan Milles.

Du får aldrig tvätta overallen. Enda undantaget från denna regel är om overallen tvättas samtidigt som du befinner sig i den, vid exempelvis en dusch eller (om du är i Lund) ett dopp i den smutsiga sjön Sjön.

Länkar

Färger på landets alla overaller

Regler för overaller i Lund

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Kvinnor utbildar sig – män får jobben

Betydligt fler kvinnor än män skaffar högre utbildning. Ändå sitter män på toppjobben. Genusprofessor: "Antipluggkultur bland många grabbar" Obalansen mellan könen är fortsatt stor på landets högskolor och universitet. Vid 24 års ålder har 51 procent av kvinnorna påbörjat en högre utbildning – en skillnad på 15 procentenheter jämfört med männen, enligt nya siffror från Högskoleverket.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-10-19

Högskola: Öppet fram till kursstart

På många utbildningar kan man göra en sen anmälan, ända fram till kursstart. Då gäller först till kvarn. 

Läs mer