Visa allastudier.se som: Mobil

Nischa dig mot teknik för att få jobb

Ny rapport visar var du har störst chans att få jobb just nu. Och det är inom teknikbranscherna som bristen på arbetskraft är störst.

Arbetsgivarna söker med ljus och lykta efter kompetent personal inom teknik. Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” är arbetsmarknaden de närmaste åren stark för just data- och teknikyrken.

Daniel Kressin, 23, gick sin egen väg efter gymnasiet. Han jobbade ett par år och när han till sist hoppade på en ingenjörsutbildning i Göteborg var han inte nöjd. Han saknade närheten till arbetslivet.

– Till slut hittade jag det här och det passade som hand i handske för mig, säger Daniel.

I dag går han andra året på den 2,75 år långa yrkeshögskoleutbildningen till maskinkonstruktör/CAD-designerTeknikhögskolan i Stockholm. Precis som med andra YH-utbildningar är den utformad tillsammans med arbetsgivare för att fylla ett behov.

– Det är en väldigt nischad utbildning, det är inte så brett som en högskoleutbildning. Det var därför jag hamnade här. Detta ville jag göra. Jag ville inte ha bredd.

Daniel tycker att största skillnaden mellan högskola och YH är att undervisningen på yrkeshögskolan är mer praktiskt anpassad och närmare arbetslivet. Han håller tummarna för att bli eftertraktad på arbetsmarknaden efter examen.

– Jag hoppas att det leder till jobb! Utbildningsformen finns ju inte om det inte finns en efterfrågan på arbetskraften, säger Daniel.

Yrken med mest brist på arbetskraft 2012

Byggnadsplåtslagare
VVS-ingenjör
Civilingenjörer, elkraft
Civilingenjörer, bygg och anläggning
Läkare
Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
Förskollärare
Operationssjuksköterskor
Civilingenjörer, maskin
Systemerare/
programmerare
Lastbilsmekaniker
Civilingenjörer, elektronik och teleteknik
Sjuksköterskor,
psykiatrisk vård
Geriatriksjuksköterskor

Källa: Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” från juni 2011

Tre tekniska framtidsbranscher

Störst brist
Bygg. När det byggs nytt behövs det många bygg-ingenjörer och högskoleingenjörer. Byggnads­ingen- jörer hör till de yrken där bristen på arbetskraft är störst. Du kan bland annat få jobba med projektledning. Erfaren personal efterfrågas, men också ny­- utexaminerad är intressant.

Ett brett val
Maskin. Maskinutbildningar är breda. De är mer inne på konstruktionssidan men kan jobba brett. En poäng med ingenjörsutbildningar är att du kan jobba brett och jobba överallt, inom många branscher. Det är ett klokt val om du tycker det är intressant.

Spännande
Data. Civilingenjörer med datainriktning kan få flera spännande arbetsuppgifter som exempelvis programmerare och systemutvecklare. Olika civilingenjörsbakgrund kan leda in på data, som elektro eller teknisk fysik.

Källa: Tommy Olsson, yrkesanalytiker Arbetsförmedlingen

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Guide: Så tar du dig in i mediebranschen

Mediebranschen glittrar och lockar många. Samtidigt är det vagt vilka yrken som finns och hur man når dit. Vi tipsar om utbildningarna och träffar Caroline som har skrivit en hel bok  med tips från medieprofiler hur man lyckas i branschen. Caroline Lidman är 20-åringen med en fascination för mediabranschen. Den har lett henne via mediastudier och praktik inom branschen till boken "Mediakåt - ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Dåliga betyg men talang?

Du har möjlighet att komma in på drömutbildningen även om du har dåliga betyg.  Här är utbildningarna som ser bortom betygen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön