Visa allastudier.se som: Mobil
Vill spana på studenter av rädsla för atomvapen

Norge vill spana på iranska studenter – av rädsla för massförstörelsevapen

Den norska säkerhetspolisen PST vill förhindra att iranska studenter använder kunskap de får vid norska universitet och högskolor för att tillverka massförstörelsevapen hemma i Iran.

PST önskar därför ett system som filtrerar ut "riskstudenter" innan de kommer till Norge.

– När vi inte har ett filter, eller ett kontrollsystem för kunskapsexport, är vi särskilt sårbara, säger sektionschefen Jörn Presterudstuen till studenttidningen Universitas.

Skälet till varför just iranska studenter är i fokus ska vara FN-resolutionen mot landet.

– Vi vet att atombombens far från Pakistan fick sin utbildning i Nederländerna. Hade det varit bra om man fick veta att en framtida person i Irans atomprogram fått sin utbildning i Norge? säger Jörn Presterudstuen till Universitas.

Tips: Utbildningar inom säkerhet

IT-säkerhet

Säkerhetsteknik

AllaStudier.se / TT-NTB
Senast uppdaterad: 03 feb 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Utlandsmässan visar vägen

Collegeliv i Kalifornien, språkkurs i Barcelona, praktik i Kina eller volontärarbete i Brasilien? På AllaStudier.se:s utlandsmässa finns något för alla smaker.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-20

Studera utomlands – gymnasium

Den som pluggar utomlands under gymnasietiden lär sig snabbt ett nytt språk och får erfarenheter för livet. Utländsk gymnasieutbildning Att studera på gymnasienivå i ett annat land innebär att du studerar på samma villkor som landets egna studenter. Du går på samma lektioner som alla andra elever och bedriver dina studier på landets språk. Det är ett bra sätt att lära känna landets kultur och lära ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-11-13

Mitt i en internationell hotellkarriär

Daniel Reyes har pluggat på Swiss Hotel Management School i Schweiz i två år. Utbildningen har tagit honom till ställen som Ibiza, Kanarieöarna, Montreux och Stockholm. Och han siktar på att fortsätta karriären utomlands. Daniel Reyes jobbade i kök men kände att han ville vidareutbilda sig inom samma bransch. Efter en informationskväll om olika hotellskolor insåg han att det han sökte var en utbil ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön