Visa allastudier.se som: Mobil

Nu avgörs Yrkes-SM

Klara, färdiga, jobba! I maj avgörs Yrkes-SM i Malmö när landets yrkesskickligaste gymnasieelever ställs mot varandra. Guldsmeder, murare och kockar är exempel på de 40 yrkesgrupper som gör upp om medaljerna.

Under vintern har kval- och deltävlingar sållat ut de allra vassaste gymnasieeleverna till årets Yrkes-SM. Tävlingen förväntas bli en stor folkfest då Malmömässan kommer att fyllas av uppemot 20 000 besökare.

– Med Yrkes-SM vill vi visa upp yrkesskickliga ungdomar som gjort ett smart val genom att välja yrkesutbildning. Det är viktigt att visa möjligheterna med yrkesutbildning där det efter avslutad utbildning finns gott om jobb och möjlighet att jobba utomlands. Lönerna är bra och till skillnad från vad många tror kan man även få behörighet till yrkeshögskola och högskola, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden som ligger bakom Yrkes-SM.

►LÄS MER: Nu ska fler elever lockas till yrkesprogrammen

Målarna, plattsättarna och murarna är heta tips att följa under tävlingsdagarna. Vård och omsorg är en annan publikvänlig gren som bland annat innehåller skådespel och är en annorlunda tävlingsgren.

Sebastian Sundberg är en av deltagarna i tävlingen och pluggar just vård och omsorg i Vilhelmina. Och anledningarna till att han ville gå en yrkesutbildning var flera.

– Först och främst var det för att vården var ett helt nytt område för mig – jag visste ingenting om kroppen. Dessutom ville jag ha praktiska delar i min utbildning, och det får jag här. Jag skulle uppskatta det till att det är 50/50 praktik och teori. Och sen får jag jobba med människor, vilket jag gillar.

Sebastian Sundberg valde att ställa upp i en kvaltävling som hölls i Lycksele och lyckades under bragdartade omständigheter ta hem tävlingen.

– Inför kvaltävlingen i Lycksele hade jag brutit handen och skulle egentligen inte kunna vara med. Jag tog av gipset precis innan tävlingarna och fick jobba med en hand, men det räckte – och jag vann! Sedan kom jag tvåa i deltävlingen i Uppsala och tog mig till finalen.

Hur tävlar man i vård och omsorg?
– När vi kommer in på scenen får vi ett akutfall som vi ska göra en bedömning på. Sen har vi 30 minuter på oss att ta hand om patientcaset. Efter det är det en teoretisk del där vi ska svara på frågor, och sedan utses en vinnare utifrån resultatet i de två delmomenten.

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
– Vi har fått vissa riktlinjer som vi ska läsa in oss på, så det blir mycket plugg. Jag har tagit fram allt på de områdena och stryker under det jag tycker är viktigast, sedan är det bara att nöta.

Hur gärna vill du vinna?
– Jag hoppas, men nu kommer jag att möta de bästa. Det blir svårt, men det vore så klart toppen!

Yrkes-SM

  • Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn.
  • Under tre dagar tävlar ungdomar inom sina respektive yrken, totalt cirka 40 områden. Vinnaren blir svensk mästare, tar plats i Yrkeslandslaget och får representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM.
  • Skolor och allmänhet kan besöka arrangemanget gratis för att titta, fråga och själva få pröva på.
  • Malmöprofilerna Suuz, Almushi och Beppe Singer är på plats för att guida besökarna och utmana varandra inom olika yrken.
  • Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden som är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-10-30

Skolan som ska skapa musikalproffs

I höst startar Stockholms första treåriga yrkesutbildning till musikalartist på dansskolan Base23. Bakom satsningen står några av landets främsta dansare och koreografer. – Det är konstigt att detta inte har funnits tidigare. Kraven har blivit högre och nivån måste höjas, säger Roine Söderlundh, koreograf och flerfaldig Guldmasken-vinnare, som är konstnärlig ledare för Stockholms Musikalartistutbi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-05

Här pluggar du gratis till personlig tränare

På Katrinebergs Folkhögskola finns utbildningen till personlig tränare som är gratis och berättigar till studiemedel. Det är unikt. Utbildningar inom hälsa och träning ligger i tiden. En av de skolor som har lyssnat av trenderna är Katrinebergs folkhögskola som har en utbildning till personlig tränare. Utbildningar till personlig tränare och inom hälsa och idrott Utbildningar till personlig träna ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Ida fick jobbet som OS-frisör

Ida Berglund klippte, färgade och stylade hår, precis som vanligt. Skillnaden var att kunderna var OS-atleter i stället för Skövde-bor när hennes arbetsplats förvandlades till frisörsalongen i OS-byn i London. Frisören Ida Berglund, 26,  bytte salongen i Skövde mot atleternas frisörsalong i London för ett par dagar. Hon var nämligen en av två svenskar som blev utvalda till det nordiska frisör ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön