Visa allastudier.se som: Mobil

"Nu får de betalt för att läsa Batman"

Politik, underhållning och identitet? Snart kan du få veta vad tecknade serier handlar om.

En nordisk forskargrupp får pengar för att forska om tecknade serier. Michael F Scholz, professor i modern historia vid Högskolan på Gotland, är med i styrelsen för nätverket som fått namnet Nordic Network for Comics Research.

Tycker du, allvarligt, att det behövs forskning om tecknade serier?

– Haha! Ja, tecknade serier har spelat roll hela 1900-talet. De har tagit sig in till de finaste platserna i tidningarna. Kulturområdet är stort. Som historiker använder jag det som källmaterial, det kan innehålla politik och propaganda.

Om jag säger Knasen, Sailor Moon, Nemi och X-men, vilket är forskningsfokus?

– Hehe, så gör vi inte. Olika grupper har olika infallsvinklar. Min infallsvinkel är propaganda, andra kan studera hur man berättar, skapar identiteter eller lär ut något. I undervisning kan det vara effektivt med seriemediet. Serieformen lär ut på ett annat sätt, till exempel till folk som inte kan läsa.

Du leder gruppen ”Power of Comics: Propaganda and Censorship”. Du tycker inte att det är att sätta tecknade serier på ganska höga hästar?

– Jag tittar på serier under andra världskriget, om tyskvänlighet och så vidare. Det var otroligt många serier i tidningen. Hemmets veckotidning hade fem till åtta helsidor serier i färg. Tyskland hade karikatyrer som man spred. Det är klart att det spelade roll.

Danska forskningsrådet bekostar nätverket i två år. Är det för att kompensera för att de inte har Liv Strömquist, Lise Myhre eller Martin Kellerman?

– Det kan jag inte yttra mig om. När pengarna delades ut beskrev dansk press det som att ”nu får de betalt för att läsa Batman”. Men serier har blivit en del av vår kultur. I Sverige har vi två serieskolor och vi har många skickliga serietecknare som lever på sina serier. Det är en förebild för andra länder.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-09

Video: Hudfärg och kön bestämmer priser när studenter säljer kakor

Studenterna säljer kakor. Men priset sätts beroende på kundernas personliga förutsättningar. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Den republikanska studentföreningen vid universitetet i Berkeley, Kalifornien, har planer på att arrangera en ovanlig kakförsäljning. För att få köpa godsakerna måste exempelvis vita män betala två dollar, latinamerikanska män en dollar och kvinnor får 25 cent rab ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Prov i skolan – då stoppas alla flyg

Här engagerar de nationella proven. Böner, polis och stoppade flygplan ska hjälpa studenterna att nå sina drömmars mål. Ett misslyckande kan leda till katastrof. I torsdags skrevs de nationella proven för 18-åringar i Sydkorea – en i högsta grad nationell angelägenhet. Ett bra resultat kan vara biljetten till en universitetsutbildning och välbetalt jobb, rapporterar Reuters.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-08

1 000 spänn för att vakta fulla kursare

Fulla studenter har kissat i rabatter och klätt av sig nakna. Nu har universitetet fått nog. Länkar: Fler ovanliga inkomster. Universitetet i Cambridge erbjuder studenter pengar för att ”sitta barnvakt” åt alkoholpåverkade kurskamrater på baler och fester på campusområdet. Enligt studenttidningen The Tab kan summan vara uppemot 100 pund (cirka 1 000 kronor) för en kväll.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön