Visa allastudier.se som: Mobil
Cirkus

Nu får du plugga cirkus på gymnasiet

Vill du bli akrobat? Skolverket har godkänt 94 särskilda varianter av gymnasieutbildningar.

Utbildningar i yrkesfiske, cirkus och fysik är några av de varianter på gymnasieprogram som fått klartecken att starta nästa höst.

Höstterminen 2011 införs en ny gymnasieskola. Nyordningen innebär bland annat att det stora utbudet av lokalt utformade utbildningar bantas – utbudet ska bli mer överblickbart. Skolverket har nu beslutat vilka gymnasieskolor som får gå utanför den nationella mallen, och starta särskilda varianter av program. Dit hör nio skolor med waldorfutbildningar och ett antal spetsutbildningar – med hög studietakt – i exempelvis fysik, moderna språk och historia. Elever i hela landet kan söka till de flesta av dessa särskilda varianter på utbildningar.

Totalt 94 utbildningar har fått klartecken av Skolverket. Förutom de särskilda varianterna har 52 yrkesutbildningar fått en särställning som riksrekryterande. I den gruppen finns exempelvis sjöfarts- och flygteknikutbildningar och exklusiva utbildningar i till exempel urmakeri.

Skolverket har tagit ställning till drygt 400 ansökningar, och flertalet har alltså avslagits. Enligt Skolverket har dock gymnasieskolorna stora möjligheter att sätta sin egen prägel på ett nationellt program, genom att plocka av de kurser som får finnas inom fördjupningen på varje program.

Fakta: Urmakeri och modedesign

I den nya gymnasieskolan finns 18 nationella program. Därutöver får ett antal gymnasieskolor ge särskilda varianter på nationella program och/eller riksrekryterande utbildningar. Några exempel:

Gullmarsgymnasiet (Lysekils kommun): vattenbruk.

Vildmarksgymnasiet (Hylte kommun): yrkesfiske i sötvatten.

Björkö fria gymnasium (Stiftelsen Waldorfpedagogik i Wreta kloster): waldorf.

Vasaskolan (Gävle kommun): cirkus.

Orust praktiska gymnasium (Baggium utbildning AB): sjöfartsutbildning.

Liljaskolan (Vännäs kommun): urmakeri.

Polhemsskolan (Lunds kommun): fysik.

Apelrydsskolan i Båstad (Stiftelsen Fredrika Bremerförbundet): etisk modedesign.

Källa: Skolverket.

TT
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Bäst i Sverige på att starta företag

Entreprenörskap blir viktigare i den nya gymnasieskolan i höst. Malmö Borgarskola vet hur man får eleverna att omvandla vardagsproblem till affärsidéer. Tips: Så lockar du fram entreprenören inom dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Sveriges jobbigaste evenemang

Går det att tävla i vård och omsorg, måleri och telekommunikation? På Yrkes-SM 30 maj till 1 juni kan man bevittna att det är möjligt. Madicken Blomqvist förbereder sig för tävlingen genom att räkna formler, programmera maskinen och mäta in instrument. – Det gäller att kunna tänka stort och strategiskt, det är många faktorer som påverkar och körordningen för verktygen är viktig, det gäller att skr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla studentflak är olagliga

Det är förbjudet att åka på lastbilsflak. Men alla ser mellan fingrarna när studenttågen drar fram genom städerna med flaken fyllda av jublande studenter. – Det finns ett undantag mot förbudet, för karnevalståg och studenttåg. Det finns regler som måste följas, bland annat får man köra max 20 kilometer i timmen och det måste finnas robusta skyddsräcken, säger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön