Visa allastudier.se som: Mobil
Cirkus

Nu får du plugga cirkus på gymnasiet

Vill du bli akrobat? Skolverket har godkänt 94 särskilda varianter av gymnasieutbildningar.

Utbildningar i yrkesfiske, cirkus och fysik är några av de varianter på gymnasieprogram som fått klartecken att starta nästa höst.

Höstterminen 2011 införs en ny gymnasieskola. Nyordningen innebär bland annat att det stora utbudet av lokalt utformade utbildningar bantas – utbudet ska bli mer överblickbart. Skolverket har nu beslutat vilka gymnasieskolor som får gå utanför den nationella mallen, och starta särskilda varianter av program. Dit hör nio skolor med waldorfutbildningar och ett antal spetsutbildningar – med hög studietakt – i exempelvis fysik, moderna språk och historia. Elever i hela landet kan söka till de flesta av dessa särskilda varianter på utbildningar.

Totalt 94 utbildningar har fått klartecken av Skolverket. Förutom de särskilda varianterna har 52 yrkesutbildningar fått en särställning som riksrekryterande. I den gruppen finns exempelvis sjöfarts- och flygteknikutbildningar och exklusiva utbildningar i till exempel urmakeri.

Skolverket har tagit ställning till drygt 400 ansökningar, och flertalet har alltså avslagits. Enligt Skolverket har dock gymnasieskolorna stora möjligheter att sätta sin egen prägel på ett nationellt program, genom att plocka av de kurser som får finnas inom fördjupningen på varje program.

Fakta: Urmakeri och modedesign

I den nya gymnasieskolan finns 18 nationella program. Därutöver får ett antal gymnasieskolor ge särskilda varianter på nationella program och/eller riksrekryterande utbildningar. Några exempel:

Gullmarsgymnasiet (Lysekils kommun): vattenbruk.

Vildmarksgymnasiet (Hylte kommun): yrkesfiske i sötvatten.

Björkö fria gymnasium (Stiftelsen Waldorfpedagogik i Wreta kloster): waldorf.

Vasaskolan (Gävle kommun): cirkus.

Orust praktiska gymnasium (Baggium utbildning AB): sjöfartsutbildning.

Liljaskolan (Vännäs kommun): urmakeri.

Polhemsskolan (Lunds kommun): fysik.

Apelrydsskolan i Båstad (Stiftelsen Fredrika Bremerförbundet): etisk modedesign.

Källa: Skolverket.

TT
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Jobb – direkt på gymnasiet

Det blir allt vanligare att jättarna i byggbranschen startar egna gymnasieprogram. Markus Leijström, 16, tycker att den starka kopplingen till ett företag ger honom starkare framtidstro. Byggbranschen står inför stora pensionsavgångar och för att säkra återväxten satsar flera jättar inom byggbranschen på att driva egna gymnasieprogram. Senast i raden är NCC som i höst startat teknikprogrammet i sa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-09

Eleverna väljer lärare

På Hermods gymnasium får eleverna vara med och anställa sina egna lärare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

De förbereder sig för uniform

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär. De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön