Visa allastudier.se som: Mobil

Nu kan lärare få lämplighetsprov

Personer som inte har fallenhet för läraryrket ska sållas bort i särskilda prov till lärarutbildningarna. Regeringens besked om att utreda ett sådant lämplighetstest välkomnas brett.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade på tisdagen två olika utredningar med samma syfte: att stärka läraryrket. Den ena utredningen gäller karriärmöjligheterna för lärare. Lektorerna ska bli fler och titeln adjunkt kan återinföras enligt det uppdrag utredaren Anita Ferm fått. Löneskillnaden mellan en vanlig lärare och en mer kvalificerad ska vara "betydande", enligt Björklund och förutser att staten skjuter till pengar.

– Om staten ålägger kommunerna att införa vissa tjänster följer det av finansieringsprincipen att staten ska betala, säger han.

Sålla bland sökande

Den andra utredningen gäller lärarutbildningarna. Trots att en ny lärarutbildning sjösätts i höst fortsätter söksiffrorna att dala, så att i princip alla blir antagna. Ändå vill Björklund pröva om det går att sålla bland de sökande.

– Det är klart att det finns personer som är olämpliga och inte borde vara lärare. Även om problemet är begränsat på nationell nivå kan det vara en katastrof för den elevgrupp som får en olämplig lärare, säger Björklund.

Utredare blir Sigbrit Franke, som redan när hon utredde den nya lärarutbildningen var inne på tanken med någon form av lämplighetsprov. Enligt henne är det vardag med lärarstudenter som saknar pedagogisk talang, förmåga att uttrycka sig, ordningssinne och motivation.

Berömmande ord

– I varje grupp om 50 studenter finns säkert minst ett par stycken som borde få rådet att fundera över sitt yrkesval, säger hon.

Utmaningen blir att hitta prov som är objektiva och rättssäkra. Troligt är att studenterna intervjuas och prövas i muntlig framställning, enligt Franke.

Nyheten om de båda utredningarna välkomnades brett. De båda lärarfacken är mer än nöjda, och Sveriges Kommuner och Landsting har inga som helst invändningar. Från oppositionen kommer berömmande ord. Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, Mikael Damberg, är glad över beskedet om lämplighetsprov.

– Vi har drivit frågan i flera års tid och det är helt rätt väg att gå, säger Damberg.

Fakta: Nya Lärarutbildningen

Den nuvarande lärarutbildningen underkändes rejält när Högskoleverket utvärderade den för sex år sedan. Kritiken gällde stora luckor i utbildningen, låga krav på studenterna och svag forskningsanknytning.

En ny lärarutbildning, med mer ämnesdjup och mer specialisering, utformades och den första kullen studenter börjar i höst. Den nuvarande lärarexamen ersätts av fyra nya: förskollärare, grundlärare, ämneslärare och yrkeslärare.

Sigbrit Franke, tidigare universitetskansler och utredare av lärarutbildningen, ska nu utreda hur framtida sökande till lärarutbildningarna kan genomgå lämplighetstest.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Mellanöstern – för framtidens karriär

Vill du jobba med banker, handel och byggindustri? Här möter du antikens högkulturer jämsides med framtidens mest spektakulära byggnadskonst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-04

Här misstänks rektorn för fusk

Han anklagas för att friserat sina meriter när han blev professor. Utan den titeln hade han aldrig blivit rektor.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så ansöker du

15 oktober är sista dagen att söka till högskola och universitet.  Vi guidar dig i hur du går tillväga.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön