09 nov 2011

Nu kommer mattenördens revansch

Matematiker hetast på finansmarknaden. Algoritmer skapar jättevinster. ”Måste vara både social och nördig”

De räckte upp handen när resten av klassen suckade och längtade efter rast. Men nu tar mattenördarna revansch. Den nya datoriserade börsmarknaden skriker efter matematikbegåvningar.

– Hela branschen blir mer och mer datoriserad och avancerade matematiska uträkningar spelar en allt större roll, säger Nikos Georgelis som studerar finansiell matematikKungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

Den traditionella aktiehandlaren, tradern, får allt mindre betydelse i dagens börshandel. I dag handlas det med enorma summor av förprogrammerade datorer. Värdepapper för tiotals miljoner kan köpas på New York-börsen och säljas i Stockholm några hundradels sekunder senare.

Det kallas högfrekvenshandel – och vinsterna är enorma. I botten på allting finns matematiska beräkningar, så kallade algoritmer.

Både Nikos Georgelis, 25, och kurskamraten Kristoffer Straume, 25, var visserligen begåvade matematikelever i gymnasiet – men ingen av dem gillar beteckningen nörd.

– Jag både idrottade och åkte skateboard. Dessutom kommer vi trots allt jobba med människor. Då måste man vara både social och nördig, säger Nikos Georgelis.

Så kan du bli bäst på matte
  • Mattecentrum är en ideell förening som bildades 2008. Föreningen ger gratis matematikstöd åt ungdomar mellan 12 och 19 år. Cirka 1 700 elever besöker föreningens räknestugor som finns i tolv städer. Närmare 40 00 unga deltar i matematikhjälpen över internet.
  • Mer information om föreningen och räknestugorna finns på: www.mattecentrum.se
Leif Oldenburg
Senast uppdaterad: 09 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-28

Så kan du göra akademisk karriär

Frihet att kontrollera sin tillvaro, att kunna lägga fokus på det man tycker är intressant och att känna att man utvecklas. Det står högt upp på önskelistan hos de flesta när det gäller vad man vill få ut av sitt arbete. För den som är doktorand är det verklighet. När platserna på högskolans grundutbildning blir allt färre är utvecklingen inom utbildning på forskarnivå den motsatta.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Daniel har det obegripligaste jobbet

Daniel Rufelt är van vid att få följdfrågor när han berättar att han är aktuarie. Men det stör honom inte. "Det är mest kul att folk är nyfikna". 28-årige Daniel Rufelt anstränger sig hårt för att på ett pedagogiskt sätt förklara för Metros reporter vad de matematiska krumelurerna på tavlan handlar om.  – Här har jag räknat på hur stort kapital ett försäkringsbolag måste ha för att klara sig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Erfarenhet viktigare än bra betyg

75 procent av 600 tillfrågade chefer tycker att arbetslivserfarenhet väger tyngre än bra betyg när de anställer. Just nu är tusentals nyexade studenter redo att söka jobb. Men hur viktiga är betygen? Inte så viktiga om vi får tro de drygt 600 chefer som tillfrågats i Centric Professionals undersökning. Frågan som ställdes handlade om vad de ansåg vara viktigast om de skulle anställa en ung tjej el ...
Läs mer