Visa allastudier.se som: Mobil

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna.

I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.

I januari i år rasade några av Malmös gymnasieelever mot skolmaten. Sedan dess har staden sökt bättring, bland annat genom att införa en bättre dialog med Malmö Skolrestauranger, som levererar en stor del av maten i skolorna.

– De ska också informera tydligare om vad det är för mat och vad den innehåller. Dessutom ska elever vara med och provsmaka när köken tar fram nya rätter och så ska varje skola ha ett matråd, säger Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö stad.

Matrådens införande har det varit lite si och så med. På S:t Petri skola, där skolmatsupproret startade, var det ingen som ville sitta med.

– Ungdomar vill ha snabba resultat och det långsiktiga arbetet intresserar dem inte alltid, säger Eva Daun, rektor på S:t Petri.

Relaterat

Här hittar du Sveriges bästa skola

Johan Allgoth
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-15

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-16

Svårt att välja rätt efter gymnasiet?

På våren är det dags att söka till folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Alice, 18, är inte säker på vad hon ska söka. Så säger experten. På fredag är det sista dagen för att söka till högskola och universitet. Nu i dagarna har dessutom många folkhögskolor och yrkeshögskolor sina ansökningsdagar. Det har blivit dags att skicka in din ansökan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Olof, 17, pluggar och driver fyra företag

Nu ska han dessutom gå ut gymnasiet på bara två år. Efter det väntar studier i ekonomi och juridik. Olof Gustafsson, 17, ska förutom att driva fyra företag nu även gå ut gymnasiet på två år i stället för tre. Varför? – För att tjäna tid. Ett år är en lång tid och jag vill kunna nå vissa av mina mål så snabbt som möjligt. Vad ska du göra efter studenten då?
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön