Visa allastudier.se som: Mobil

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna.

I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.

I januari i år rasade några av Malmös gymnasieelever mot skolmaten. Sedan dess har staden sökt bättring, bland annat genom att införa en bättre dialog med Malmö Skolrestauranger, som levererar en stor del av maten i skolorna.

– De ska också informera tydligare om vad det är för mat och vad den innehåller. Dessutom ska elever vara med och provsmaka när köken tar fram nya rätter och så ska varje skola ha ett matråd, säger Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö stad.

Matrådens införande har det varit lite si och så med. På S:t Petri skola, där skolmatsupproret startade, var det ingen som ville sitta med.

– Ungdomar vill ha snabba resultat och det långsiktiga arbetet intresserar dem inte alltid, säger Eva Daun, rektor på S:t Petri.

Relaterat

Här hittar du Sveriges bästa skola

Johan Allgoth

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

Ingela Holmquist är studie- och yrkesvägledare på Östergårdsskolan i Halmstad. Här ger hon sina bästa tips till hur man ska tänka inför gymnasievalet, som elev i nian, och som förälder till elev i nian. Testa dig själv Test: Vilket gymnasieprogram passar dig? Jämför favoriternaTa gärna fram flera olika favoritalternativ och jämför de med varandra.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Skolan gav lyxigt sommarjobb på Malta

Drömmer du om en internationell karriär? Intresserad av en bransch där du får träffa många intressanta människor och jobba med information och service? Patricia valde hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och praktiserar nu på lyxhotell på Malta. Att utbilda sig inom hotell- och turismbranschen är en bra väg om man vill satsa på en karriär utomlands.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön