Visa allastudier.se som: Mobil

Nu vill vi jobba med skönhet

Industrin för att förbättra sig blir bara större. Det märks inte minst på Nyföretagarcentrum vars siffror visar att år 2004 startades 14 nya företag med inriktning på skönhetsvård – 2010 var siffran 167. Det visar siffror som SVT tagit fram inför starten av tv-programmet ”Skönhetsbubblan”.

– Det är en allmän trend med efterfrågan på att lägga mer och mer pengar och värde på sin kropp, sitt utseende och sin hälsa, säger vd:n Harry Goldman.

I det fallet handlar det om allt från manikyr, vaxning och ansiktsbehandlingar. Vad gäller plastikprocedurer finns ingen statistik, bland annat för att gränsdragningen är svår när man kan beställa botox på internet och injicera själv. Men ordföranden Ulf Samuelson, chefsläkare på Akademikliniken och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, menar att det går att se genom antalet nya kliniker som växer fram.

– Och på hur många som gör detta på heltid nu. För 20 år sedan utfördes plastikkirurgi på fritid och kvällar lite vid sidan av – nu handlar det om gedigna utbildningar med utvecklingsmöjligheter, säger han.

19 april har SVT premiär för serien ”Skönhetsbubblan” där de i tre avsnitt försöker få grepp om skönhetsindustrin. Att det inte är helt enkelt vittnar faktumet att Socialstyrelsen tillsatt en extern utredare för att se över regelverket, Karin Lindell, om.

– Det händer så mycket på området, just nu främst med fillers, förstoring av läppar och tandblekning. Det är en lukrativ bransch, säger hon.

Utredningen ska vara klar i mitten av juni.

Fotnot: ”Skönhetsbubblan” börjar sändas 21.00 torsdag 19 april  på SVT 1.

Läraren Medine Demirkiran på Gildaskolan i Stockholm.Henry Lundholm

"Jag gillar att pyssla om andra"

Hudanalys, djuprengöring, porrengöring, formning av ögonbryn, ansiktsmassage, mask, ansiktsvatten och dagkräm. Under 90 minuter utför 19-åriga Carolina Ridderstolpe en grundlig ansiktsbehandling på Farah, klasskamrat på Gildaskolan i Stockholm, där de bägge går den ettåriga utbildningen till hud- och spaterapeut.

– Jag gillar att pyssla om andra och är intresserad av hudvård, förklarar hon sitt karriärval.

Efter ett halvårs studier får eleverna även behandla vanliga kunder, som då kommer undan med knappt halva priset mot normalt.

Varje år utbildar Gildaskolan 36 elever, som i de flesta fall snabbt får jobb efter examen. Carolina planerar att arbeta utomlands till att börja med.

– Jag hoppas få jobb på ett kryssningsfartyg och jobba där några år. Sedan kanske jag startar eget, säger hon.

Mer om skönhet

Här lär du dig att bli modell

Maria Forsström och Anders Göransson
Senast uppdaterad: 18 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-16

Guide: Hitta rätt coachutbildning

Coacherna finns allt oftare i vårt vardagsliv och fler vill utbilda sig till det. Men det är rörigt när man ska leta utbildning. Vi hjälper dig. Hitta din coachutbildning Karriärcoach, idrottscoach, lifecoach eller sexcoach. Numera spelar coachen allt oftare en viktig roll i vårt vardagsliv. För att locka fram saker inom oss som leder till det vi eftertraktar som mest – personlig utveckling.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kompletterande utbildningar

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGAR HAR UPPHÖRT Kompletterande utbildningar erbjuder en spännande mix av utbildningar. Anordnarna är privata, men står under statlig tillsyn. Passar kompletterande utbildning dig? Hitta utbildningar Sök bland alla kompetterande utbildningar i Sverige. Tillsyn och kontroll Alla kompletterande utbildningar är ställda under statlig tillsyn.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-05

Här pluggar du gratis till personlig tränare

På Katrinebergs Folkhögskola finns utbildningen till personlig tränare som är gratis och berättigar till studiemedel. Det är unikt. Utbildningar inom hälsa och träning ligger i tiden. En av de skolor som har lyssnat av trenderna är Katrinebergs folkhögskola som har en utbildning till personlig tränare. Utbildningar till personlig tränare och inom hälsa och idrott Utbildningar till personlig träna ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön