Visa allastudier.se som: Mobil

Ny trend: Volontärarbeta på gymnasiet

Intresset för volontärarbete ökar bland riktigt unga. Åsa Holm gjorde sitt projektarbete på gymnasiet på barnhem i Ghana.

Vi lever i en värld som krymper, ungdomar är resvana och engagerade i frågor som berör världen, till exempel klimatet. Sociala medier som Facebook tror jag också gör att intresset för andra länder ökar, säger Eva Kaiser på Volontärresor som upplevt en fördubbling av antalet gymnasieelever som reser som volontärer de senaste åren.

Åsa Holm är en av dem som valde att göra sitt projektarbete på gymnasiet som en volontärresa. Under tre veckor tog Åsa hand om 50 barn i åldrarna 0 till 5 år på ett barnhem i Ghana.

Jag hade inställningen att åka ner för att göra skillnad för just de här barnen, inte för att rädda Ghana. Och det är inte klokt vad mycket man kan hinna på tre veckor, säger Åsa.

Syftet med projektarbetet var att informera andra gymnasieelever om hur det är att jobba som volontär. För Åsa ledde resan till att hon nu jobbar med att informera gymnasieelever om möjligheterna att åka som volontär, under och efter gymnasiet.

Jag har fått en annan syn på saker och tar inte allt för givet som att det rinner vatten ur kranen, säger Åsa.

Att jobba som volontär

  • Så hittar du volontärjobbet
  • Krav för att bli volontär
  • Villkor och kostnader

All information du behöver i Fakta: Jobba som volontär

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Guide: Så går gymnasievalet till

Nu är det dags att söka till gymnasiet. Ska du bli cirkusartist, matematiker eller tolk? Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips. OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor. Testa dig själv Test: Vilket gymnasieprogram passar dig? Läs mer om antagning & ansökan till gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

"Passar dem som vill göra skillnad"

Fanny, Emma och Stefani valde skola med biståndsinriktning. Ett intresse för andra kulturer och en vilja att hjälpa andra är gemensamt för Fanny Christensen, Emma Sundström och Stefani Marinkovic. De går alla tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med bistånds- och hjälpverksamhetsinriktning på Stockholms Stadsmissions gymnasieskola. –      ­Jag valde skolan eftersom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så påverkas du av nya gymnasieskolan

Det är yrkeseleverna som tydligast kommer att märka att gymnasieskolan stöpts om. Kanske gör förändringen att fler rådvilla niondeklassare tar det säkra för det osäkra och väljer ett teoretiskt program. Gymnasiereformen kan liknas vid en flytt: En hel del gamla möbler får följa med, men planlösningen är helt ny. Det viktigaste att komma ihåg är att en utgång – den till högskolan – inte längre själ ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön