16 apr 2019

Ny utbildning för gammalt yrke

Vill du jobba utomhus med ett fysiskt och omväxlande jobb? Morgondagens fiskare kommer att möta nya utmaningar.

Hösten 2011 startar en ny utbildning för fiskare. Det här är den första eftergymnasiala yrkesutbildningen för yrkeskåren och fokus kommer att ligga på hållbart och småskaligt.

– Det finns ett stort behov av föryngring av kåren eftersom medelåldern ligger på 57 år, säger Jan Karlsson, projektansvarig på Väddö Folkhögskola.

Utbildningen är två år och 12 personer kommer årligen att rekryteras.

– Intresset är stort, det är redan flera personer som har anmält sig, säger Jan Karlsson.

Bakom utbildningen står Väddö folkhögskola i samarbete med Ostkustfiskarna och Fiskeriverket.

Vi har fiskat i många hundra år, behövs det verkligen en utbildning?

– Ja, det här är ett nytt yrke, tidigare kunde man leverera sin fångst vid kajen och leva på det, idag krävs en större bredd, man behöver kombinera sitt fiske med annat, till exempel restaurangverksamhet eller fiskeodling.

På utbildningen ingår såväl praktik med yrkesverksamma fiskare som företagsekonomi.

Matilda Lann
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

"En kvinnodag är jättefånigt"

Internationella kvinnodagen 8 mars firas stort runtom i världen. På Kvinnofolkhögskolan i Göteborg är det en helgdag. I centrala Göteborg finns en folkhögskola där all undervisning genomsyras av genusperspektiv. På Kvinnofolkhögskolan ges bland annat kurser i animation, rap och videoaktivism. – Det är en helgdag för oss varje år på 8 mars, vi har fullt upp hela dagen!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tyska – din nyckel till Europa

Vill du jobba i Europa? Då kan tyska språket vara vägen dit. Möjligheterna är många. Anton pluggade på folkhögskola och ger sina bästa tips. Allt färre studerar tyska. På senare år har fler och fler av landets studenter snarare intresserat sig för språk som japanska och kinesiska. Efter svenska och engelska är det spanska, inte tyska, som är det språk som flest studerar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer