Visa allastudier.se som: Mobil

Nya program – nya möjligheter

Varje år startar ett trettiotal nya program på landets högskolor.
I år är Chalmersstudenten Edvin Linge, 25, en av utbildningspionjärerna.

I höst startade 28 nya program på våra svenska högskolor. Det är en ökning med en procent, enligt Verket för högskoleservice. En av de elever som går ett av de nya programmen är Edvin Linge, 25. Han valde Chalmers kombinationsprogram som utbildar matte-, kemi-, fysik-, och tekniklärare och civilingenjörer i ett paket.

– Det passar mig perfekt att jag får en kombinationsexamen med både civilingenjör- och ämneslärarexamen och kan jobba i såväl näringslivet som i gymnasieskolan. Jag har alltid velat gå båda programmen och har helst inte velat flytta för att läsa något av dem, säger Edvin Linge. 

Han började läsa Teknisk Matematik på Chalmers 2008. De sista två åren av fem ska eleverna välja ett masterprogram som en del av utbildningen. Under hela tiden har Edvin varit med i en ideell förening som sysslar med mattementorskap till gymnasieelever.

– Där fick jag veta att Chalmers siktade på att bli godkända att examinera lärare. Jag följde processen, och vid årsskiftet för två år sedan blev Chalmers godkända av Högskoleverket. Då var jag snabb att söka det programmet under våren.

Programmet Lärande och Ledarskap startade i höstas. Edvin Linge och hans klass har varit ute på praktik och har också hunnit läsa matematik, pedagogik, ämnesdidaktik och hur man hanterar ledarskapsrollen.

- Jag hoppas att jag kommer att kunna välja mellan att jobba som lärare eller ingenjör - eller till och med kombinera dem.

Så startas nya utbildningar

Om en högskola eller universitet vill starta ett utbildningsprogram inom ett nytt område måste de ha examensrätt från Högskoleverket. Chalmers fick examensrätt för programmet Lärande och Ledarskap 2011 och i höstas kunde skolan ta emot den första elevkullen.

– En del elever kan tycka att det kan vara osäkert att tillhöra den första kullen, att inte veta om utbildningen fungerar bra. Det är ju enklare att välja en gammal beprövad utbildning, men å andra sidan finns det större möjligheter att vara med och påverka lektionerna i uppstartsfasen, säger Samuel Bengmark, programansvarig på Chalmers Lärande och ledarskap.*

Många högskolor lyssnar arbetsmarknadens behov när de ska starta ett nytt program, speciellt för nya yrkesutbildningar.

– Både skola och näringsliv har varit med och påverkat innehåll och utformning. Vi får väldigt positiv respons från arbetsgivare på Lärande och ledarskap, men det är inte förrän de första studenterna har fått jobb som utbildningen räknas som ett säkert val, att man blir attraktiv på arbetsmarknaden, säger Samuel Bengmark.

Nya program på högskolor i Sverige (i urval)

Högskolan i Jönköping: Datateknik, Mjukvaruutveckling och mobila plattformar

Högskolan i Halmstad: Idrottsvetenskapligt program inriktning idrotts- och motionspsykologi

Handelshögskolan i Stockholm: Master of Science in Business & Management

Högskolan i Kristianstad: Digital design

Högskolan Väst: Personalvetare med inriktning mot säkerhet och risk i organisationer och samhälle

Karlstad högskola: Samhällsanalytiker med inriktning organisering

Högskolan i Gävle: Programmet för professionellt skrivande

Mälardalens högskola: Masterprogram i hållbara energisystem

Caroline Engvall
Senast uppdaterad: 08 okt 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Lättare att få plats på högskolan

Den här hösten har färre nya studenter börjat på universiteten och högskolorna. Störst var minskningen bland nybörjare på civilekonomprogrammen och socionomprogrammen, rapporterar Högskoleverket (HSV). De senaste åren har fler och fler sökt sig till högskolan. Förra läsåret slogs rekord i antal studenter, men nu i höst vände trenden. Cirka 78 000 nya studenter började studera vilket är en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Hittills i år har ett 30-tal polisbilar blivit totalkvaddade. Nu ska polishögskolan lära ut hur man kör bil. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-14

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips. Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne. – Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön