Nyckeln till att bli författare
27 jul 2022

Nyckeln till att bli författare

Många drömmer om att bli författare. Få blir framgångsrika. Här får du tipsen som gör att du lyckas.

Enligt Mats Söderlund, förbundsordförande på Sveriges Författarförbund, finns det många bra utbildningar för den som vill bli författare. Några få klarar utmaningen utan att studera men de flesta behöver flera år för att lyckas.

– Genomsnittsåldern för debutanter i Sverige är 36 år. 38 för kvinnor, 34 för män. Det säger någonting om vad som krävs. Och det är väl bra, säger Mats.

Mats säger att många författare har studerat på folkhögskolor. Han gissar att det är på grund av de fria formerna. Bland annat kan du studera en skrivarlinje, kurser inom kreativt skrivande eller författarskapsstudier. Det finns också utbildningar om enskilda författare som Astrid Lindgren och Jane Austen.

En utbildning där Mats säger att nästan alla fortsätter som fullfjädrade författare är Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Funderar du på att bli författare menar Mats att du kan börja med att fråga dig inom vilken genre du vill skriva. Vill du skriva historiska, roliga eller spännande böcker?

– Skriv om det som är allra svårast att skriva om. Då är chansen störst att det blir riktigt bra, säger Mats.

Mats tipsar: Så blir du författare

  • Skriv alltid.
  • När du inte skriver – läs.
  • Skriv när du läser.
  • Hör av dig till Författarförbundet innan du skriver kontrakt.

Senast uppdaterad: 27 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Kursen som botar skoltröttheten

Från skoltrötthet till studiesug på tre månader. Motivationskursen på folkhögskolan gav Felizia Grönvall, 21, lusten att plugga vidare.  I år ges 5000 unga arbetssökande samma möjlighet. Redan i ettan på gymnasiet hade Felizia Grönvall tröttnat på skolan. Hon tvivlade på om hon hade valt rätt program och tog studenten med ofullständiga betyg.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

IT-studenter hett eftertraktade

För den som har valt att läsa en IT-utbildning är det jackpot på arbetsmarknaden just nu. Rekryterarna söker med ljus och lykta efter IT-utbildad personal och är du kvinna är du som mest eftertraktad. Sökfunktion: Hitta din IT-utbildning – Det finns ett skriande behov i branschen, framförallt efter de som har en praktisk utbildning till exempel från yrkeshögskola med ny kunskap om de tekniker som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. 

Läs mer