Visa allastudier.se som: Mobil

Nykomlingarna inom Yrkeshögskolan

Mejeritekniker, Reläskyddsspecialist och 3D-tekniker. Där har ni namnen på några av nyheterna inom yrkeshögskolan.

Hela listan: Sök bland flera hundra nya yh-utbildningar

358 av de 1 298 ansökningar som kommit in till Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, i år godkändes. Konkurrensen om att få driva en Yh-utbildning har varit hårdare än någonsin. Det betyder att de som godkänts håller hög kvalitet. 

– Hade vi haft dubbelt så mycket pengar skulle vi kunna godkänna dubbelt så många, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på Myndigheten för Yrkesutbildning.

LÄS MER: Ykeshögskolan – så funkar den

Att en utbildning blir godkänd som Yh-utbildning innebär statligt stöd och är oftast det enda sättet för en skola att erbjuda kursen. För studenterna innebär det att de får CSN-medel under tiden som de går den.

– De ansökningar som blivit beviljade är de där man lyckats bäst med att argumentera för att det finns ett behov. Vi tittar också på egna rapporter om efterfrågan och pratar med branschen, säger Kristina Granqvist.

Den sektor som beviljats störst antal utbildningsplatser är Ekonomi, administration och försäljning, följt av Teknik och tillverkning och Data It. I botten på listan, med minst andel platser, finns miljövård, juridik och säkerhetstjänster.

Eftersom efterfrågan på arbetsmarknaden omprövas varje år måste alla Yh-utbildare ansöka på nytt med varje ansökningsomgång. Utöver de redan etablerade Yh-utbildningarna har 138 utbildningar tillkommit, de flesta inom Ekonomi, administration och försäljning, tätt följt av Teknik och tillverkning. Men här finns också helt nya yrkesroller, som e-trainer, mejeritekniker, 3D-tekniker och reläskyddsspecialist.

Bland de lite mer udda yrkena finns kusk för brukshäst samt hattmodist. Men här handlar det inte om något skriande behov på arbetsmarknaden.

– Förutom att leverera kvalificerad arbetskraft till branscherna så har vi också ett mindre uppdrag att se till att gamla yrkesroller har möjlighet att leva kvar.

7 nya utbildningar med start under 2015 och 2016

  • Reläskyddsspecialist (Teknik och tillverkning) 
  • Förrättningsassistent (Samhällsbyggnad och byggteknik) 
  • BE@M - Broadcasting, Event and Management (Teknik och tillverkning) 
  • Digital produktion för pedagogisk verksamhet (Data/IT)
  • E-Trainer: Utbildare med IKT-kompetens (Data/IT) 
  • 3D-tekniker (Teknik och tillverkning) 
  • Mejeritekniker

Läs mer om YH-utbildningar

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 22 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

"Det gäller att lära sig mycket och bygga en portfolio"

Tuomas Laulajainen går sista terminen på Yh-skolan Hyper Island. Nu avslutar han utbildningen med en 30 veckors LIA-period som digital designer – och slängdes rakt in i isblock och hemsidor.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Börja din karriärsresa inom turism, hotell och event idag!

Besöksnäringen i Sverige blomstrar och behovet av välutbildade personer är stort. Läs mer om att studera Turism, hotell och event på Travel Education Centre här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Så funkar YH-utbildningar

Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen?

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön