Visa allastudier.se som: Mobil

Nytt lärlingssystem i Göteborg

Nu kommer ett nytt sätt att läsa på Komvux. I Göteborg kan eleverna jobba som lärlingar och komma ut snabbare i arbetslivet. Marlene vill bli konditor.

En ny sorts utbildning är på väg att genomföras i Göteborg  Du som är över 20 har chans att gå en lärlingsutbildning genom Komvux.

– Utbildningen kräver en hel del, man måste satsa 120 procent, säger Reida Arvman, lärlingsvägledare och koordinator vid vuxenutbildningen i Göteborgs stad.

Traditionellt associerar nog många lärlingsutbildningar till byggarbete och målare. Men nu, säger Reida, kan du till exempel gå en lärlingsutbildning i handel, fiskodling, design och tatuering.

Marlene Rydell, 27, har just börjat en utbildning till konditor. Hon är intresserad av bakning, tårtor och cupcakes, och när hennes son skulle döpas ville hon göra något speciellt.

– Jag ville göra en ovanlig tårta till min son. Sedan ville en kompis att jag skulle göra en tårta och på den vägen är det, säger Marlene.

Inspirationen kommer från tv-program där deltagarna ska göra läckra tårtor. Marlene har fått mersmak och nu vill hon inte bara göra sötsaker till familj och vänner. Tidigare har hon aldrig gjort något liknande professionellt. Det närmsta var när hon under ett år jobbade på kaféet Condeco i Göteborg.

– Eventuellt vill jag öppna eget en dag. Man kan inte läsa vidare om man inte har gymnasiekompetens. Jag tjatade på Komvux och då sa de att jag kunde läsa lärlingsutbildningen. Så jag är först!

Bra att veta om lärling på Komvux

  • Anmälan görs genom att du besöker studievägledningen.
  • Lärlingsutbildningar för vuxna har individuella starter.
  • När du studerar på utbildningen har du rätt att söka studiemedel från CSN.
  • Utbildningarna kan vara från 400 till 1 600 poäng. 400 poäng motsvarar ungefär en termin.

Källa: Göteborgs stad

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Hitta nyckeln till din framtida utbildning

I två dagar slår Kulturhuset i Stockholm upp portarna. Utbildningar från tio kommuner i Stockholmsområdet. Så pluggar du Komvux på distans. Tisdagen och onsdagen 18-19 oktober anordnas Vuxenutbildningsmässan i Kulturhuset i Stockholm. Då kan du träffa utbildare från tio kommuner i Stockholmsområdet. – Syftet är för blivande studerande att träffa anordnare och studie- och yrkesvägledare, säger Cari ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga när och hur du vill

Glöm att sitta i skolbänken mellan åtta och tre. Allt fler på Komvux väljer flexibla studier där du pluggar på egen hand i din egen takt. Agnes pluggar matte och jobbar samtidigt. Sökfunktion: Hitta din komvuxutbildning  Hitta din komvuxutbildning på distans – Vi ser ett ökat tryck på flexibla studier. Folk vill kunna kombinera till exempel studier och jobb och vill inte vara låsta, säger Bir ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Fixa en andra chans till drömjobbet

Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Mark läser upp betygen för att komma in på drömutbildningen. Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Du kan läsa in både grundläggande och särskild behörighet för högskolestudier. Det handlar om hur just du vill gå vidare med studierna.Mark Öberg, 22, pluggar ett naturvetenskapligt basår på ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön